ONI IMAJU MILIJARDE, A NIKO NE ZNA NJIHOVA IMENA. Da li je ova PORODICA najveća misterija ikada?!
Ilustracija, Foto: Profimedia

da li je ovo moguće?!

ONI IMAJU MILIJARDE, A NIKO NE ZNA NJIHOVA IMENA. Da li je ova PORODICA najveća misterija ikada?!

Van der Vormsi su retki milijarderi koji svoj život drže daleko od očiju javnosti

Objavljeno:

Van der Vormsi su retki milijarderi koji svoj život drže daleko od očiju javnosti.

Ono što se zna je da je ta danska obitelj izgradila svoje carstvo kroz Holland America Line, liniju krstarenja koju su prodali kompaniji Carnival 1988. godine za tada nevjervatnih 625 milijona dolara.

A ovu, 2019. završit će u plusu s gotovo četiri milijarde dolara više u njihovoj porodičnoj fondaciji, no niko ne zna na šta će potrošiti novac.

U julu su Van der Vormsi prodali GrandVision francusko-talijanskom "carstvu naočala" EssilorLuxottic za 7,3 milijarde eura, uključujući i megapopularni brand Ray Ban. U to je vrijeme obitelj Vorms bila 77 postotni vlasnik GrandVisiona, pa je njihov čisti profit od prodaje iznosio 4 milijarde dolara, izvijestio je Bloomberg.

Poslovanje obavijeno velom tajne

Dobit od prodaje stavljen je u HAL, javno trgovačko društvo kojim upravlja Van der Vorms fondacija. Što se tiče toga gde će novac tačno da završi, malo je toga jasno - porodica bi ga mogla koristiti za isplatu dividendi dioničarima, ponovno ulaganje u nešto drugo, penziju ili čak filantropiju, rekao je za Bloomberg analitičar Thijs Berkelder.

Iako je Business Insider poslao upit HAL-u s pitanjima o poslovanju i odredištu novca, njegovi predstavnici odbili su da komentarišu, pa i uopšte odgovore na upit.

Analitičari otkrivaju kako su i HAL i Van der Vormsi neobično tajanstveni oko svog poslovanja, ali i uopšteno oko svog bogatstva te imovine te nikad u javnost ne daju te informacije.

Ono što je zanimljivo jeste da njedan javni dokument ne otkriva imena članova porodice - već isključivo njihove inicijale.

Jedina stvar koju je javnost o njihovim finansijama uspela da sazna došla je kroz otkriće Panama Papersa, koji su došli u posed dokumenata nakon "curenja informacija" iz advokatske firme 2016. Ono je otkrilo intimni finansijsko poslovanje 12 vođa zemalja, 128 javnih dužnosnika i 29 milijardera s Forbesove liste, izvestio je Bloomberg.

Skrivaju i imena

Iz tih informacija se saznalo kako je HAL imao svoje sedište u Curacaou, holandskom karipskom ostrvu poznatom po niskim poreznim stopama zbog čega je popularan za bogate strance.

Ono malo što se zna o porodičnim finansijama otkrili su Panama Papers, mnoštvo dokumenata koji su procureli iz srednjoameričke advokatske firme 2016., a koje su otkrile intimno financijsko poslovanje 12 čelnika zemlje, 128 javnih službenika i 29 milijardera na Forbesovoj listi , Izvijestio je Bloomberg.

Propuštanje je otkrilo da je HAL takođe održao sedište u Curacau, holandskom karipskom ostrvu, poznatom po korištenju niskih poreznih stopa za privlačenje bogatih stranaca, prenosi Deloitte.

Novi vlasnici GrandVision-a, EssilorLuxottica, dodat će Ray Ban svoj već impresivnom popisu brandova naočala koji uključuje Coach New York, Armani Exchange, Burberry, Chanel, Ralph Lauren, Tiffany & Co., Tory Burch, Versace i Brooks Brothers , Oakley i Foster Grant, navodi se na njegovoj web stranici. Firma takođe poseduje lance trgovina naočara Lenscrafters i Pearle Vision.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.