ISIS PRONAŠAO HOROR ZAMENU ZA BAGDADIJA: Čak ni CIA ne zna za ovog čoveka!
Abu Bakr al-Bagdadi, Foto: AP

isplivalo

ISIS PRONAŠAO HOROR ZAMENU ZA BAGDADIJA: Čak ni CIA ne zna za ovog čoveka!

Smrt al-Bagdadija dogodila se osam meseci nakon što su snage u Siriji zauzele poslednje ostatke teritorija koje je nekad držala Islamska država

Objavljeno:

U danima nakon što su vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi i njegov naslednik ubijeni u napadima na severu Sirije, teroristička organizacija je prekinula medijsku spekulaciju kako bi potvrdila njihove smrti, najavila novog vođu i upozorila Ameriku: "Ne budite zadovoljni.

" U audio snimku koji je prenesen u aplikaciji Telegram, Islamska država je žalila zbog gubitka Al-Bagdadija koji je vodio organizaciju i njegovog pomoćnika Abu Hasan al-Muhajira, koji je ubijen dan nakon al-Bagdadija i koji se smatrao potencijalnim naslednikom. Audio-zapis je prva vest Islamske države koja je potvrdila smrt njenog vođe, što je predsednik Tramp trijumfalno najavio u nedelju kao ogroman udarac najstrašnijoj svetskoj terorističkoj skupini.

Funkcioneri iz Pentagona rekli su da se al-Bagdadi razneo eksplozivnim prslukom, ubivši i dvoje dece, nakon što je u subotu zarobljen u slepom tunelu tokom američke vojne operacije u severnom sirijskom selu. al-Muhajir ubijen je u nedelju na severu Sirije.

Smrt al-Bagdadija dogodila se osam meseci nakon što su snage u Siriji zauzele poslednje ostatke teritorija koje je nekad držala Islamska država. U saopštenju Islamske države kaže se da je Al Bagdadija nasledeo Abu Ibrahim al-Hashemi al-Qurayshi. Gotovo se ništa ne zna o al-Qurayshiju, uključujući njegovo pravo ime, a protuteroristički analitičari u četvrtak su pokušavali da otkriju ko bi mogao da se krije iza pseudonima "Niko - a mislim da verovatno niko izvan vrlo malog kruga unutar ISIS-a - nema pojma ko je njihov novi vođa Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi", kaže Paul Cruickshank, urednik CTC Sentinel u Centru za borbu protiv terorizma.

"Grupa još uvek nije objavila značajne biografske detalje koji bi mogli da omoguće analitičarima da utvrde njegov identitet." Daniele Raineri, novinar i analitičar koji proučava strukturu vodstva Islamske države, rekao je da čelnici ISIS-a često stiču novo ratno ime imenovanjem na novu funkciju, što znači da je al-Qurayshi možda imao drugačije ime. Naziv al-Qurayshi na kraju njegovog imena ukazuje na to da je prikazan kao potomak plemena Kurejšija proroka Muhameda, roda koje Islamska država smatra predvodnikom da postane halifa ili vladar muslimana.

Iran je i dalje najveći državni sponzor terorizma, stoji u izveštaju. Teheran daje gotovo milijardu dolara godišnje za podršku svojim saveznicima u regiji, usprkos tome što je Vašington znatno pojačao sankcije Iranu. "Iako je Islamska država izgubila skoro celu teritoriju, ta je skupina je pokazala sposobnost adaptacije, rekao je Nathan Sales, američki koordinator za borbu protiv terorizma. Sales je upozorio kako su džihadisti otišli i u treće države. Islamska država svoj je "kalifat" proglasila 2014., nakon što je osvojila velike delove Sirije i Iraka.

Svoju je neslužbenu prestolnicu imala u sirijskom gradu Raki, koristeći je za bazu u kojoj je planirala napade u Evropi. Skupina je 2017. izgubila kontrolu nad iračkim Mosulom i Rakom, a nedugo potom izgubila je većinu svog teritorija. SAD je objavio kako je krajem prošlog meseca ubijen vođa skupine Abu Bakr al-Bagdadi, a skupina je to potvrdila i proglasila njegovog naslednika - Abu Ibrahima al-Hašemija al-Kuraišija o kome se puno ne zna. Svetski čelnici pozdravili su al-Bagdadijevu smrt, ali stručnjaci za bezbednosti su upozorili da Islamska država i dalje ostaje pretnja. Američki predsednik Donald Trump objavio je u petak na Twitteru da "tačno zna" ko je novi šef Islamske države, prenosi AFP. "IS ima novog šefa. Mi znamo tačno ko je on."

Bonus video

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.