PUTINOV SUROVI ZAKON O INTERNETU STUPIO NA SNAGU: Sada će DRŽAVA kontrolisati sve i GASITI net kad god POŽELI!
Provajderi će da instaliraju opremu koja bi mogla usmeriti ruski veb saobraćaj kroz tačke koje kontroliše država, Foto: Printscreen

stigao je

PUTINOV SUROVI ZAKON O INTERNETU STUPIO NA SNAGU: Sada će DRŽAVA kontrolisati sve i GASITI net kad god POŽELI!

Zakon takođe sadrži odredbe o stvaranju ruskog domaćeg sistema domena

Objavljeno: 01.11.2019. 12:22h
  • 44

Kontroverzni ruski zakon o Internetu danas je stupio na snagu uprkos upozorenju da bi mogao da posluži za proširenje vladine kontrole nad aktivnostima na mrežama.

Takozvani zakon o "suverenom Internetu", koji je Vladimir Putin potpisao ranije ove godine, zahteva od provajdera da instaliraju opremu koja bi mogla usmeriti ruski veb saobraćaj kroz tačke koje kontroliše država, piše Radio slobodna Evropa (RSE) na engelskom jeziku.

Zakon takođe sadrži odredbe o stvaranju ruskog domaćeg sistema domena.

Pristalice zakona kažu da će novi zakon ruski segment interneta, poznat kao Runet, učiniti nezavisnijim. Oni tvrde da je zakon neophodan kako bi se Rusija zaštitila od potencijalnih sajber napada.

foto: Printscreen

Kritičari, međutim, upozoravaju da će zakon dovesti do cenzure širokog dela Interneta i omogućiti ruskim obaveštajnim agencijama veći nadzor korisnika interneta. Mnogi vide zakon kao deo ambiciozne vladine kampanje za sprečavanje korišćenja Interneta za organizovanje protesta ili podsticanje gradjanske neposlušnosti.

Ruski zvaničnici brane zakon kao zaštitnu meru potrebnu da spreče SAD da ometaju Runet. Zakon predvidja da bi, ukoliko ruski zvaničnici primete pretnje po bezbednost na mreži, državno telo za praćenje medija, Roskomnadzor u suštini mogao da preuzme kontrolu nad Internetom u Rusiji bez prethodne najave provajderima - i da filtrira sav internet saobraćaj u zemlji, navodi RSE.

BONUS VIDEO:

Ovako izgleda rekonstruisana Palata pravde: Espreso na licu mesta

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media