RUSI NAPALI TRAMPA, PADAJU OPTUŽBE: Ameri lažu, nisu ubili Bagdadija, ovo je njihov plan! (VIDEO)
Abu Bakr al-Bagdadi, Foto: AP

PREOKRET

RUSI NAPALI TRAMPA, PADAJU OPTUŽBE: Ameri lažu, nisu ubili Bagdadija, ovo je njihov plan! (VIDEO)

Američki general je potvrdio i da je Bagdadi "pokopan u moru" nakon što se ubio tokom akcije specijalaca SAD

Objavljeno:

Rusko ministarstvo odbrane dovelo je u pitanje tvrdnje predsednika Trampa da su američke snage uništile Islamsku državu, tvrdeći da "postoje legitimna pitanja i sumnje u vezi sa samom operacijom SAD, a posebno u vezi sa njenim uspehom.

Podsetimo, Pentagon je objavi video snimak napada američkih specijalnih snaga na skrovište u kojem je ubijen vođa ISIS Abu Bakr al-Bagdadi.

Glavni komandant Centralne komande Frank Mekenzi opisao je operaciju na brifingu za novinare u Pentagonu.

On je prezntovao kratak crno-beli video snimak na kome se vidi da se američke snage okružuju Bagdadijevo skrovište. Ipak, nije snimljen trenutak kada se navodno ubio Bagdadi, tako što je aktivirao eksploziv u tunelu koji je razneo i njega i troje dece koji su bili sa njim!

Američki general je potvrdio i da je Bagdadi "pokopan u moru" nakon što se ubio tokom akcije specijalaca SAD.

Rusi imaju dobar razlog da preispitaju američke tvrdnje jer su u junu 2017. takođe tvrdili da su u vazdušnom napadu ubili Al Bagdadija.

Takođe, ovo nije bio jedini put da je Al Bagdadi ubijen. U julu 2017. godine, Sirijski opservatorijum za ljudska prava, podržan od strane Zapada, takođe je izveštavao o Al Bagdadijevoj smrti.

Ipak, izvori iz ISIS-a su navodno potvrdili da je vođa terorističke grupe ubijen u ruskom vazdušnom napadu.

Da li su američke snage zaista ubile Al Bagdadija, kao što tvrdi Tramp? Ili američki predsednik preuzima zasluge za nešto što su Rusi učinili kako bi povećao svoje šanse za reizbor?

Nema verodostojnih podataka koji bi dokazali uspešan američki napad na lidera Islamske države Abu Bakr al Bagdadija, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane. Američka koalicija nije ni izvršila nikakve vazdušne napade u Idlibu u poslednje vreme.

Ranije je Tramp održao neuobičajeno, nedeljno obraćanje iz Bele kuće, obavestivši svet da je Al Bagdadi eliminisan na severozapadu Sirije u "odvažnoj noćnoj raciji" uz učešće američkih specijalnih snaga, aviona, helikoptera i bespilotnih letelica.

Ali rusko ministarstvo odbrane insistira na tome da "postoje legitimna pitanja i sumnje u vezi sa operacijom SAD-a, a naročito u vezi sa njenim uspehom".

Moskva je istakla da nije zabeležila vazdušne napade američke koalicije u oblasti Idlib na severozapadu Sirije u subotu, kada je došlo do napada.

Takođe je odbacila Trampove tvrdnje da su ruske snage otvorile vazdušni prostor pod svojom kontrolom u Siriji američkim avionima kako bi olakšale operaciju protiv vođe ISIS-a.

Ministarstvo je dovelo u pitanje samu mogućnost Al Bagdadijevog prisustva u Idlibu, jer tu oblast drži ogranak Al-Kaide, Džabat al-Nusra, koji je oduvek bio smrtni neprijatelji Islamske države.

Moskva je primetila da je Islamska država srušena u Siriji početkom 2018. godine u zajedničkim naporima vlade u Damasku i ruskim snagama, što znači da još jedan izveštaj o smrti Al Bagdadija "ne utiče na operativnu situaciju u Siriji ili na akcije preostalih terorista u Idlibu".

Francuska ministarka odbrane Florens Parli dovela je u pitanje značaj američke operacije, ističući da je racija dovela samo do "prerane smrti teroriste, ali ne i njegove organizacije".

S druge strane, Islamska država imenovala je naslednika lidera te terorističke organizacije Abu Bakra al-Bagdadija koji je proteklog vikenda ubijen u Siriji.

Novi lider Islamske države je Abu Ibrahim al-Hašimi, objavila je ta grupa u audio poruci na svom mediju, Fondaciji al-Furkan.

Na snimku, u kojem se oplakuje Al-Bagdadi, potvrđena je i smrt njegovog bliskog saradnika i portparola Islamske države Abu hasana al Muhandžira, koji je poginuo u zajedničkoj operaciji američkih i kurdskih snaga na severu Sirije u nedelju, nekoliko sati nakon što se Al Bagdadi razneo prslukom punim eksploziva tokom racije američkih snaga u provincioji Idlib.

Spiker, po imenu Abu Hamza al Karaši, pozvao je pristalice da se zakunu na vernost "novom kalifu" i obratio se SAD rečima: "Nemojte da likujete".

Bonus video

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.