LETELICA JE BILA DVE GODINE U ORBITI A NIKO NIJE IMAO POJMA ZAŠTO: Kada je sletela na Zemlju, rekli su OVO!
Letelica, Foto: Printscreen/youtube

misterija

LETELICA JE BILA DVE GODINE U ORBITI A NIKO NIJE IMAO POJMA ZAŠTO: Kada je sletela na Zemlju, rekli su OVO!

Letelica bez posade izgleda kao mali svemirski šatl, a u orbiti Zemlje provela je 780 dana — niko ne zna šta je tamo radila

Objavljeno:

Svemirski brod X-37B američkog ratnog vazduhoplovstva sleteo je u nedelju na Zemlju nakon što je proveo 780 dana u orbiti, što je najduža misija tog misterioznog vojnog testiranja.

Avion bez posade, koji izgleda kao mali svemirski šatl, izveo je eksperimente u orbiti posle kojih je vraćen na Zemlju zbog ispitivanja, saopštilo je američko vazduhoplovstvo.

Tačni detalji tih eksperimenata su strogo čuvana tajna. Ratno vazduhoplovstvo SAD je u saopštenju otkrilo samo da program sprovodi "smanjenje rizika, eksperimentisanje i koncept razvoja operacija za tehnologije svemirskih vozila za višekratnu upotrebu".

Špijunaža ili testiranje oružja?

Ovo je peti svemirski brod X-37B koji je u orbitu lansiran u protekloj deceniji, pri čemu je svaki let bio duži od prethodnog, prenosi hrvatski portal "Ekspres" pisanje američkih medija.

- Naš tim se pripremio za ovaj događaj. Izuzetno sam ponosan što njihov naporan rad i predanost kulminiraju današnjim sigurnim i uspešnim sletanjem X-37B - rekao je general Dag Šis.

Svaka misija bila je vrlo tajna, što je dovelo do javnih nagađanja da se avioni možda koriste za špijunsko delovanje ili testiranje svemirskog oružja.

Ratno vazduhoplovstvo SAD je pružilo neke nagoveštaje o programu. U saopštenju za javnost u nedelju stoji kako je najnovija misija X-37B izvela eksperimente za istraživačku laboratoriju vazdušnih snaga (AFRL).

Prema veb stranicama te laboratorije, AFRL razvija "tehnologije za borbu protiv vazdušnog, svemirskog i kibernetskog prostora", na primer razvija lasersko oružje koje bi se na kraju moglo ugraditi u vazduhoplove.

Šta znamo o X-37B

Letelica je dizajnirana za testiranje novih sistema za navigaciju, kao i metoda za sigurni ponovni ulazak u Zemljinu atmosferu i sletanje na kopno.

Prema američkom ratnom vazduhoplovstvu, prethodne misije su testirale tehnologije za navigaciju, sisteme toplotne zaštite, autonomni orbitalni let i izolaciju za višekratnu upotrebu.

Letelica X-37B zapravo je "Boingov" bespilotni svemirski šatl, konstruisan - na prvi pogled je jasno - po uzoru na bivši svemirski program NASA "Spejs šatl".

U odnosu na slavni "svemirski taksi", koji je dugi niz godina prevozio američke astronaute u svemir, X-37B je četiri puta manji.

Dugačak je samo 8,8 metara, raspona krila mu je samo 4,6 metara, visine je svega 2,9 metara i masa mu pri lansiranju iznosi oko pet tona. Ostalo je sve isto: dizajn, „avionski“ izgled, vraćanje u atmosferu poput jedrilice...

Najintrigantnije o tom svemirskom programu jeste to što se o njemu malo šta zna.

- Dva su osnovna cilja X-37B: testiranje tehnologija svemirskih letelica SAD za višekratnu upotrebu u budućnosti i operativni eksperimenti koji se mogu analizirati nakon povratka na Zemlju - takvo je zvanično objašnjenje Ratnog vazduhoplovstva SAD.

Ti avioni takođe imaju jedinstveni dizajn. Lansiraju se u orbitu s moćnim raketama, a zatim se odvajaju kako bi izvršili svoju misiju. Kad se vrate na Zemlju, horizontalno sleću na pistu, poput komercijalnog aviona ili orbitera svemirskog šatla prilikom prizemljenja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.