AKO SE VRATIM KUĆI, UBIĆE ME: Misica već 14 DANA živi na aerodromu jer joj preti SMRT ako je se ova zemlja dočepa!
Bahari preti deportacija, Foto: Facebook printscreen

teška životna priča

AKO SE VRATIM KUĆI, UBIĆE ME: Misica već 14 DANA živi na aerodromu jer joj preti SMRT ako je se ova zemlja dočepa!

Filipinsko odeljenje za imigraciju saopštilo je da je međunarodna policijska agencija Interpol izdala svetski zahtev za hapšenje Bahari, poznatog i kao crvena poternica

Objavljeno:

Iranska kraljica lepote koja je provela skoro dve nedelje na međunarodnom aerodromu Manila kaže da će biti ubijena ako bude poslata kući.

Ona je zato zatražila azil na Filipinima.

Bahareh Zare Bahari, takmičarka na nedavnom takmičenju za Miss Universe u Manili, tvrdi da Teheran pokušava da je ućutka zbog svog javnog stava protiv vlade.

U saopštenju za štampu prošle nedelje, Filipinsko odeljenje za imigraciju saopštilo je da je međunarodna policijska agencija Interpol izdala svetski zahtev za hapšenje Bahari, poznatog i kao crvena poternica.

U izjavi nije precizirano koja je zemlja zatražila poternicu ali Bahari je za CNN rekao da je zvaničnik imigracije rekao da je Iran to zatražio 2018. godine.

- Živim ovde od 2014. godine i nisam se vraćala u Iran. Objasnila sam im mnogo puta, kako mogu da imam krivični slučaj u Iranu kada živim ovde? - telefonom je rekla CNN-u.

Bahari je rekla da je zatvorena u putničku sobu u terminalu 3 Međunarodnog aerodroma Ninoi Akuino u Manili od kada je stigla iz Dubaija pre 12 dana.

- Stvarno sam mentalno bolesna - rekla je.

Bahari veruje da je traže zbog pružanja podrške prognanom Rezi Pahlavi, sinu iranskog šaha svrgnutog u revoluciji zemlje 1979.

Kraljica lepote rekla je da je vlasti traže jer je koristila sliku Pahlavija i zastavu bivše iranske monarhije kao rekvizite tokom nedavnog takmičenja. Bahari je rekla da je htela "da pokuša da bude glas naroda". Takođe veruje da je možda na meti zbog svog društvenog aktivizma u Iranu.

Bahari je rekla da je tamo postala učiteljica jer je želela da devojčice nauče "da nisu stvari, nisu igračke, već su ljudske i imaju isto pravo kao dečaci".

Bahari je rekla da se preselila na Filipine pre otprilike pet godina da bi studirala stomatologiju, a od tada je na studentskoj vizi koja se godišnje obnavlja. Ona je rekla da njena postojeća viza važi do januara 2020. godine.

Telefonskim putem sa aerodromskog terminala rekla je CNN-u da joj je odbijen ulazak kada se 17. oktobra vratila na Filipine sa putovanja na Bliski Istok, nakon čega je zatražila azil.

Kada joj je prvi uskraćen ulazak, odvedena u sobu u kojoj su zvaničnici objasnili da postoji problem sa njenom vizom. Nakon kraćeg čekanja, rečeno joj je da se mora vratiti u Iran. Rekla je da je potom pozvala prijatelja u blizini za pomoć.

Bahari je rekla da su je aerodromske vlasti pokušale uveriti da se vrati nazad u Iran. Umesto toga, ona je sela na pod i rekla im da ne ide nikuda. Rekla je da se plaši da će je naterati da ustane, pa je počela da viče. Oko 10 minuta kasnije, ušla je njena prijateljica i pokušala da ubedi aerodromske vlasti da će biti zatvorena ili ubijena ako je vrate u Iran. Tada je prijateljica počela da plače i viče, pre nego što je uhapšena.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.