Bilt objašnjava: Francuski veto odnosi se i na Srbiju, Crnu Goru i BiH
Carl Bildt, Foto: Printscreen/youtube

politka

Bilt objašnjava: Francuski veto odnosi se i na Srbiju, Crnu Goru i BiH

Evropska unija kreće se u pravcu još jedne strateške katastrofe

Objavljeno: 19:18h

Nema sumnje da je Brexit strateška katastrofa za Evropsku uniju, ali čini se da ima malo onih koji shvataju da se Unija kreće u pravcu još jedne strateške katastrofe na Zapadnom Balkanu, ocjenjuje bivši švedski premijer i specijalni predstavnik EU-a za bivšu Jugoslaviju Carl Bildt.

"Prošle sedmice Francuska je blokirala početak pristupnih pregovora EU-a sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, suprotno preporuci Evropske komisije i volji drugih zemalja članica. Takva odluka može srušiti višedesetljetni strateški pristup EU-a ka Balkanu", napisao je on u kolumni za The Washington Post.

Podsjeća da je, nakon okončanja ratova na Balkanu tokom devedesetih, prioritet EU-a bio uspostavljanje dugoročne stabilnosti na ovom problematičnom dijelu kontinenta, prenosi Tanjug.

Emmanuel Macron je elokventan, ali...

"U 2003. godini, na samitu u Solunu, evropski lideri zvanično su se obavezali da otvore učlanjenje u EU zemljama na Zapadnom Balkanu. Od tada to je bio svjetionik koji je inspirirao i vodio politike zemalja regije u cilju da reformiraju svoje ekonomije i društva, kako bi se prevazišle podjele iz prošlosti i pripremili za evropsku budućnost", istakao je Bildt.

Kako navodi, uz mogućnosti evropskih integracija, Srbija je trebala birati između evropske budućnosti i prošlosti s Kosovom, a time i da se normaliziraju odnosi između Beograda i Prištine.

"Ako Evropa zatvori vrata, riječ je o neizmjernoj teškoći. I sa svim tim tenzijama, budućnost Bosne [i Hercegovine] svakako će biti mnogo stabilnija ako zemlja bude uključena u evropske strukture", naglasio je bivši švedski premijer.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, kaže Bildt, priča elokventno o odgovornosti Evrope i želi se pozicionirati kao figura koja počinje novu trajektoriju EU-a od globalnog značaja, i sve to je dobro i hitno potrebno, ali istovremeno i teško kompaktibilno s kredibilitetom EU-a u samoj Evropi.

Posljedice na druga neriješena pitanja

Bildt smatra da je takva pozicija Francuske loša sama po sebe, ali da će posljedice odluke ići mnogo dalje.

Ukazuje da francuski veto nije bila blokada samo protiv Sjeverne Makedonije i Albanije, već i protiv cijelog procesa proširenja na Zapadnom Balkanu, utapajući cijelu politiku proširenja.

"Možda nije bilo napisano eksplicitno, ali implicitno to, takođe, znači veto za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu. I to će imati posljedice na druga neriješena pitanja u regiji", zaključio je Bildt.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Aljazeera)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.