HITLEROV PODZEMNI GRAD U POLJSKOJ: Da li je ovo NAJVEĆA nacistička TAJNA koja nije OTKRIVENA? (VIDEO)
Hitlerov nikad završen megaprojekat ispod poljskih planina i danas je izvor zagonetki, Foto: Printscreen

i dalje misterija

HITLEROV PODZEMNI GRAD U POLJSKOJ: Da li je ovo NAJVEĆA nacistička TAJNA koja nije OTKRIVENA? (VIDEO)

Ovaj ogroman kompleks gradilo je oko 13.000 jevreja

Objavljeno: 10:55h

Kompleks Osovka najveći i najpristupačniji podsetnik velikog projekta nacističke Nemačke. Projekat je bio pokušaj nacista da se izgradi podzemni grad koji bi mogao udomi 20.000 ljudi, uglavnom vojnika ili radnika. Stvarna namena ovog kompleksa koji se danas nalazi u Poljskoj ipak je ostala nepoznata.

Radovi su počeli 1943. i prekinuti 1945. godine. Sastoji se od sedam kompleksa pod zemljom koji su međusobno povezani razgranatom mrežom megalomanskih tunela ispod Sovinih planina u Donjoj Šleskoj, koja je nakon Drugog svetskog rata postala deo Poljske.

Tih sedam kompleksa su dvorac Ksjonž, Žečka, Vlodaž, Osovka, Sokolec, Jugovice, Sobonj, Glušica i palača Jedlinka. Udaljenost među njima mere se u kilometrima što govori o ambicioznosti ovog projekta. Nijedan kompleks nije završen do kraja, svi su ostavljeni u različitim fazama. A tek je mali deo tunela betoniran.

Ne zna se šta su tačno nacisti tu radili i što su hteli s tim megalomanskim podzemnim projektom, sva je dokumentacija izgubljena, ali zato teorija ima bezbroj.

Najpopularnija teorija kaže da je Hitler hteo da sagradi sveobuhvatni glavni štab koji bi bio siguran od sve žešćih savezničkih bombardiranja. Druga teorija kaže da se tu trebala premestiti vojna industrija, treća kombinuje prve dve. Četvrti pak misle da je to trebao biti tajni pogon za proizvodnju super-tajnog oružja.

foto: Arhivska fotografija

Otkriven je samo deo iskopanih tunela, postoji još drugi deo, koji nije otkriven. Ovaj ogroman kompleks gradilo je oko 13.000 jevreja, a trećina je umrla tokom radova. Izgradnja je naciste koštala oko 130 miliona tadašnjih maraka, površina celog sistema trebala je biti 194.232 metara kvadratnih.

BONUS VIDEO:

DRAMA U STAROJ PAZOVI! Potraga za Petrom Mitrovićem (KURIR TV)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.