REAKCIJE NA LIKVIDACIJU! Svet pozdravlja ubistvo Bagdadija, Rusija i Iran skeptični!
Donald Tramp, Foto: Printscreen / Twiter

REAGOVANJA

REAKCIJE NA LIKVIDACIJU! Svet pozdravlja ubistvo Bagdadija, Rusija i Iran skeptični!

Tramp je izjavio da su informacije koje su se pokazale korisne za ovu operaciju, u kojoj je učestvovalo 8 helikoptera, dali Kurdi, a da je Rusija navodno otvorila vazdušni prostor koji kontroliše iznad sirijskih teritorija

Objavljeno:

Nakon što je američki predsednik Donald Tramp objavio da su američke specijalne snage u toku noći u sirijskoj pokrajni Idlib izvele akciju koja je rezultirala smrću vođe Islamske države i samoproglašenog kalifa Abu Bakr al-Bagdadija, usledile su reakcije iz sveta u kojima se pozdravlja borba protiv terorističkih organizacja i država.

Tramp je izjavio da su informacije koje su se pokazale korisne za ovu operaciju, u kojoj je učestvovalo 8 helikoptera, dali Kurdi, a da je Rusija navodno otvorila vazdušni prostor koji kontroliše iznad sirijskih teritorija, pa je, osim Rusiji, na pomoći zahvalio Siriji, Turskoj i Iraku.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da ne zna ništa o pomoći američkom vazduhoplovstvu.

"Ne znamo ništa o bilo kakvoj pomoći američkim avionima u vazdušni prostor Idliba u cilju operacije", izjavio je portparol Ministarstva Igor Konašenkov, prenosi Tas s.

On je dodao i da nisu zabeleženi vazdušni napadi američke avijacije ili koalicije predvođene SAD u Idlibu ni danas ni prethodnih dana.

Konašenkov je kazao i da bi još jedan izveštaj o pogubljenju lidera ID mogao teško mogao da utiče na situaciju u Siriji, budući da "Nakon što je ID poražena od strane snaga sirijske vlade i uz podršku ruskih vazdušnih snaga početkom 2018. godine, još jedna smrt Abu Bakr el Bagdadija neće imati uticaj ni na situaciju u Siriji ni na akcije terorista koji su ostali u Idlibu", rekao je Konašenkov.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da smrt lidera Islamske države Abua Bakra al Bagdadija predstavlja prekretnicu u zajedničkoj borbi protiv terorizma.

On je na Tviteru objavio da je Turska platila visoku cenu u borbi protiv terorizma, uključujući i protiv kurdskih boraca iz redova Jedinica narodne zaštite u Siriji. On je dodao da će Turska nastaviti da podržava napore u borbi protiv terorizma, prenosi Rojters.

Izraelski premijer Benjamin Netaniahu cestitao je Trampu na "impresivnom postignucu koje je dovelo do pogibije vode IS-a" prenosi AP.

"To je odraz naše zajedničke odlučnosti, SAD i svih slobodnih zemalja, da se borimo protiv teroristickih organzacija i teroristickih država. Ovo je važna prekretnica, ali je još dosta posla pred nama", rekao je Netanjahu.

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je povodom vesti o ubistvu lidera ID Abu Bakr el Bagdadija, da je njegova smrt važan momenat u borbi protiv terorizma, ali da bitka protiv zla Islamske države još nije gotova.

On je to napisao na svom Tviter nalogu navodeći da će Velika Britanija nastaviti da radi sa koalicionim partnerima kako bi se okončala ubistva i varvarske aktivnosti ID za sva vremena.

Francuska ministarka obrane Florens Parli čestitala je SAD na sprovedenoj operaciji, ali i upozorila da to ne znaci kraj Islamske države.

"Bagdadi se kao terorist rano umirovio, ali IS nije. Nastavljamo borbu protiv ID s našim partnerima i prilagodićemo se novim regionalnim okolnostima", napisala je Parl na Tviteru.

Sirijske demokratske snage (SDF) koje uglavnom cine kurdski borci objavile su da je američka akcija uspešno provedena zahvaljujuci njihovim informacijama te je lokacija al-Bagdadija tačno utvrđena.

Viši zvaničnik SDF Redur Kselil je kazao da će pojačati obaveštajne napore i operacije i usredsrediti se na 'ćelije spavače'. Takođe je optužio Tursku da je zbog njene ofenzive na severoistoku Sirije lov na Bagdadija morao da bude odložen za mesec dana.

Iran pak smatra da smrt vode IS-a al-Bagdadija "nije velika stvar".

"Nije to neka velika stvar. Ubili ste vlastitu kreaciju", napisao je na Tviteru ministar za informacione i komunikacione tehnologije Mohamad Džavad Azari Džaromi.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.