GLAVA MU JE BILA UCENJENA NA 10 MILIONA: Nisu mu dali da postane deo Iračke vojske! Evo ko je bio ubijeni Bagdadi
Al Bagdadi, Foto: AP

detalji

GLAVA MU JE BILA UCENJENA NA 10 MILIONA: Nisu mu dali da postane deo Iračke vojske! Evo ko je bio ubijeni Bagdadi

Imao je reputaciju veoma organizovanog i nemilosrdnog taktičara na bojnom polju

Objavljeno:

Još u oktobru 2011. američki zvaničnici okarakterisali su ga kao teroristu i ponudili nagradu od čak deset miliona dolara za bilo kakvu informaciju koja bi dovela do njegovog hapšenja ili ubistva.

Bagdadi je imao reputaciju veoma organizovanog i nemilosrdnog taktičara na bojnom polju.

Rođen je kraj Samare, severno od Bagdada 1971. godine, a njegovo pravo ime bilo je Ibrahim Avad al- Badri. Iako je bio loš đak, i imao slab vid, zbog čega mu nije bilo dozvoljeno da se pridruži iračkoj vojsci, postao je jedan od vođa Al kaide u Iraku, spojivši je potom sa ISIS.

Po nekim izveštajima, bio je imam u džamiji u Nagdadu u vreme kada je Amerika izvršila invaziju na Irak 2003. godine.

Međutim, neki veruju, kako piše Gardijan, da je on postao militantni džihadista još tokom vladavine iračkog predsednika Sadama Huseina.

Drugi tvrde da je postao radikalan tokom četiri godine kada je bio pritvoren u američkom vojnom kampu u južnom Iraku, gde su bili zatvoreni mnogi komandanti Al- kaide.

Tokom 2010. on je postao jedan od vođa Al- kaide u Iraku, i to tako što je došlo do spajanja sa terorističkom organizacijom Islamska država. Svoju ozloglašenost duguje i tome što je uspeo da se spoji Frontom Al Nusra u Siriji, jednoj od najagresivnijih pobunjeničkih organizacija, koja je postala i ogranak Al kaide za ovu zemlju.

Svetski mediji su više puta objavili da je Bagdadi mrtav, prvi put 2016, da bi godinu dana kasnije Rusi isto to tvrdili.

Međutim, Islamska država je u aprilu objavila snimak na kome je ovaj terorista živ i zdrav. Pre toga, o Bagdadiju se ništa nije čulo još od 2014. godine kada je iz Mosula poručio da se stvara kalifat diljem Sirije i Iraka.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.