KARLA DEL PONTE GRMI ZBOG ERDOGANA: Sa ovime se TURSKI PREDSEDNIK neće izvući!
Karla del Ponte, Foto: Profimedia

reakcija

KARLA DEL PONTE GRMI ZBOG ERDOGANA: Sa ovime se TURSKI PREDSEDNIK neće izvući!

Del Ponteova je rekla da se evropske nacije nerado suočavaju sa Turskom zbog njenih akcija naročito nakon Erdoganove pretnje

Objavljeno:

Turskog predsednika bi trebalo istražiti zbog ratnih zločina i vojne ofanzive u Siriji, rekla je bivša tužiteljka Karla del Ponte u intervjuu za švajcarski list.

Del Ponteova, bivša članica istražne komisije UN o Siriji, istakla je za švajcarski list "Švajc am Vohenende" da je intervencija Turske prekršila međunarodno pravo i da je ponovo oživela sirijski konflikt.

- Neverovatno je da Erdogan može da upadne na sirijsku teritoriju kako bi uništio Kurde - rekla je bivša glavna tužiteljka Međunarodnog tribunala u Hagu koja je procesuirala ratne zločine u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji.

- Treba pokrenuti istragu protiv njega i trebalo bi ga optužiti za ratni zločin. Ne treba mu dozvoliti da se izvuče - rekla je del Ponteova u intervjuu za švajcarski list, prenosi Rojters.

Ankara je prošle sedmice zaustavila svoju vojnu ofanzivu pod posredstvom SAD-a.

Erdogan je razgovarao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, nakon čega su sirijski graničari i ruska vojna policija započeli raščišćavanje kurdske milicije u krugu od 30 km od sirijsko-turske granice.

Del Ponteova je rekla da se evropske nacije nerado suočavaju sa Turskom zbog njenih akcija naročito nakon Erdoganove pretnje da će "otvoriti kapije" izbeglicama ka Evropi.

- Erdogan ima izbeglice kao pregovarački potencijal - rekla je ona.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.