NEŠTO SE BAŠ ČUDNO DEŠAVA SA PTICAMA: Naučnici su potpuno ZBUNJENI
Ptice / Ilustracija, Foto: Profimedia

zabrinjavajući podaci

NEŠTO SE BAŠ ČUDNO DEŠAVA SA PTICAMA: Naučnici su potpuno ZBUNJENI

Stručnjaci već duže vreme znaju kako su neke vrste ptica postale osetljive na izumiranje

Objavljeno: 08:44h

Nebo se prazni, a to nije samo poetska slika - već činjenica, barem nebo u Severnoj Americi. Naime, broj ptica u SAD-u i Kanadi smanjio se za 29 posto od 1970., objavili su naučnici, ističući kako je tamo danas 2,9 milijardi manje ptica nego pre 50 godina.

Analiza objavljena u časopisu Science najopsežniji je i najambiciozniji pokušaj da se sazna što se događa s ptičjom populacijom. Rezultati su šokirali istraživače i organizacije za očuvanje biljnih i životinjskih vrsta, piše The Times. - Gledamo krizu koja je u punom jeku - rekao je David Yarnold, predsednik i izvršni direktor Nacionalnog društva Audubon. Stručnjaci već duže vreme znaju kako su neke vrste ptica postale osetljive na izumiranje. Ipak, nova studija, koja se temelji na širokom istraživanju s više od 500 vrsta, otkriva velike gubitke čak i među tradicionalno brojnim pticama kao što su crvendaći i vrapci. Šta ubija ptice? Uobičajene vrste ptica ključne su za ekosastave, suzbijanje štetočina, oprašivanje cveća, širenje semena i obnavljanje šuma. Kad ove ptice nestanu, njihova nekadašnja staništa ne ostaju ista.

- Ljudi brinu kad nestane orlovi ili druge vrste poznate zbog svoje veličine ili simbolike, realno nestanak vrabaca ima veći uticaj na okolinu, a zbog tog ne brinemo - rekla je Hillary Young, biološkinja za očuvanje na Univerzitetu u Kaliforniji. Tim istraživača sa univerziteta, vladinih agencija i neprofitnih organizacija sarađivao je na novom istraživanju koje je kombinovalo stare i nove metode brojanja ptica.

U novoj studiji, istraživači su se okrenuli tim istraživanjima kako bi procenili populaciju 529 vrsta u razdoblju od 2006. do 2015. godine. Te procene uključuju 76 posto svih vrsta ptica u Sjedinjenim Državama i Kanadi, ali predstavljaju gotovo celokupnu populaciju ptica. Zatim su istraživači koristili zapise o posmatranju ptica kako bi procenili populaciju svake vrste od 1970., najranije godine za koju postoje konkretni podaci. Dok su neke vrste rasle, ustanovili su istraživači, većina je opadala - često ogromnim brojem. Među najteže pogođenim skupinama je vrsta vatroglavi kraljić, čiji je broj pao za 617 miliona, dok je populacija kosa manja za 440 miliona. Slično se događa i u Evropi Doktor Rosenberg rekao je da je iznenađen raširenošću pada broja ptica. Evropa doživljava sličan gubitak ptica, takođe među uobičajenim vrstama, rekao je dr. Gaston sa Sveučilišta u Exeteru. Nova studija nije zamišljena kako bi se utvrdilo zašto ptice nestaju, ali rezultati - kao i ranija istraživanja - upućuju na neke krivce, rekao je dr. Rosenberg.

Naučnici veruju kako su ptice "desetkovane" gubitkom staništa ptica, što podrazumeva isušivanje močvarnih područja, krčenja šuma i slično. Osim toga, moderna poljoprivreda i njeni pesticidi , osobito neonikotinoidi otežavaju pticama hranjenje i debljanje. - Ptice premale telesne težine ne mogu dugo da lete, ne mogu da migriraju pa umiru - istakli su naučnici.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.