OVOJ PORODILJI JE BABICA IZVRNULA MATERICU, UMRLA JE U NATEŽIM MUKAMA! Toliko je vrištala, da su svi PACIJENTI ČULI
Devojka, ilustracija, Foto: Printscreen/youtube

UŽAS

OVOJ PORODILJI JE BABICA IZVRNULA MATERICU, UMRLA JE U NATEŽIM MUKAMA! Toliko je vrištala, da su svi PACIJENTI ČULI

Ona je pala u komu, a zatim joj je stalo srce!

Objavljeno: 23.10.2019. 21:00h
  • 151

Nakon što je zdrava devojčica stigla na svet, novopečenoj majci Alisi Tepikini (22) nije izašla posteljica.

Ruske vlasti su pokrenule istragu nad svim članovima medicinskog tima koji je učestovao u porođaju. Članovi tima nisu suspendovani i do okončanja istrage rade na svojim radnim mestima.

Istovremeno, inspektori pripremaju snažan slučaj protiv njih gde bi im u sudskom epilogu moglo pretiti najmanje tri godine u zatvoru zbog ubistva.

Alisina majka Svetlana Maliukova za ruske novine Komsomolayska Pravda kazala je da se nada okončanju istrage.

- Nadam se da će uspeti da dokažu njihovu krivicu i da neće izbeći kaznu - rekla je.

Opisala je i tok porođaja svoje kćeri. Kazala je kako je babica pozvala opstetričarku videvši da posteljica ne izlazi. Lekarka je došla i uhvatila rukama pupčanu vrpcu te je snažno povukla.

- Ono što je usledilo zove se inverzija maternice. Ona je povukavši pupčanu vrpcu zapravo izvrnula maternicu. Naime, taj organ u ženskom tilu nije fiksiran u utrobi čvrstim vezama, ali ima potporu u tzv. parametrijima koji je drže u tom položaju. Kad se te veze pokidaju, dolazi do izvrnuća maternice. Takva se situacija čak i pre događala izuzetno retko, a pogotovo danas. U prošlosti ih je bilo više kad su žene puno rađale pa je tkivo postalo mlohavo. Ja u svom životu to nisam videla, a 50 godina radim u ginekologiji - istaknula je prof. dr. sc. Višnja Milković Latin, dr. med.

Dodala je kako je reč o stanju koje može ugroziti život, a brza hirurška intervencija je nužna.

- Takvo je stanje šok za telo i zbog njega žena može iskrvariti - dodala je dr. Latin.

Upravo je to bilo u slučaju Tepikine. Njen otac kazao je novinarima da je ceo porođaj nalikovao srednjovekovlju.

- Lekarka je toliko snažno povukla pupčanu vrpcu da je moja kći zajaukala od bolova. Od njenih vriskova odzvanjala je cela bolnica. To je prouzrokovalo stanje šoka i teško krvarenje. Ona je pala u komu, a zatim joj je stalo srce. Nikad više nije se probudila - nastavila je očajna majka.

Osoblje klinike zatražilo je helikopter u pripravnosti kako bi trudnicu odvezli u veći medicinski centar, no bila je preslaba za let. Hitno su je odvezli u salu i operisali, no nisu uspeli da joj spasu život.

Službeni uzrok smrti je "težak šok prouzrokovan bolovima". Očajni roditelji tek su sada otkrili da joj je posteljica istrgnuta zajedno s maternicom. Regionalni ministar zdravstva u Sverdlovsku kazao je da su disciplinski kaznili čitav tim, no u toku je i službena kriminalistička istraga.

- Pravosudni organi će ispitati njihovu krivicu i odgovarajuću kaznu, tako su mi rekli - kazala je majka.

Alisina posteljica nije se odvojila od maternice, navodi se u dokazima, a komplikacija je možda nastala jer su u bolnici ženi inducirali porođaj sedam dana pre termina. Neimenovani stariji ruski porodničar stvrdio je da je bilo agresivnog uklanjanja placente u ovom slučaju. Ručno uklanjanje placente obično se izvodi pod općom anestezijom i operativnim putem.- piše Alo.

- Nazvala sam bolnicu i pitala ih je li Alisa videla ćerku pre smrti. Bilo mi je važno to znati. Rekli su da je videla dete i nasmešila se - kazala je baka Ludmila.

Otac devojčice i Alisin suprug Nikolaj Tepikin (22) odmah po porođaju s bebom je otišao u drugu bolnicu jer je malena pretrpela povrede vrata pri porođaju. Vrativši se nekoliko sati posle otkrio je da mu je supruga u kritičnom stanju, no dopustili su mu da sedne uz nju. Ispostavilo se da je Alisa već umrla.

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media