ŠUMAR OTIŠAO DA SPREČI ILEGALNU SEČU, PA GA UBILI! Pre toga je SEKIROM ubijen njegov kolega! Šumska MAFIJA sve jača
Liviu, otac troje dece, je ubijen, Foto: Facebook printscreen

veliki problem u rumuniji

ŠUMAR OTIŠAO DA SPREČI ILEGALNU SEČU, PA GA UBILI! Pre toga je SEKIROM ubijen njegov kolega! Šumska MAFIJA sve jača

On je drugi rumunski šumar ubijen u nešto više od mesec dana

Objavljeno:

Šumar Liviu Pop išao je da proveri dojavu o nelegalnoj seči šume kada su ga upucali lovačkom puškom.

On je drugi rumunski šumar ubijen u nešto više od mesec dana, a dva ubistva pojačala su strah za sigurnost onih čiji je posao zaštita šuma ove istočne države EU.

Rumunija je dom više od polovine poslednjih preostalih starih šuma u ​​Evropi - vrednih ekosistema u kojima žive medvedi, vukovi, ris i divlje mačke.

Ilegalne drvoseče spremne su na nasilje da bi ukrali drva. To drvo može završiti bilo gde u Evropi, od nameštaja do papira ili građevinskog materijala.

Liviu Pop je izašao da istraži mogući slučaj ilegalne seče šume u planinskom regionu Maramures na severu Rumunije, kada su njegove kolege postale zabrinute.

Pokušali su da ga kontaktiraju telefonom, ali nisu dobili odgovor, prema izveštajima lokalnih medija.

Telo oženjenog oca troje dece pronašla je policija u šumskoj klisuri u sredu uveče. Istraga je otvorena, ali u ovoj fazi nema osumnjičenih, rekao je za BBC tužilac slučaja Bogdan Gabor.

On je možda pucao iz svog pištolja, dodao je tužilac.

Raducu Gorcioaia (50) pronađen je mrtav u svom automobilu prošlog meseca, nedaleko od ilegalne seče šume u šumskom kvartu Pascani na severoistoku zemlje. Šumar je zadobio teške povrede glave, navodno izazvane sekirom.

Tri osobe, uključujući dvoje tinejdžera, su osumnjičeni za slučaj.

Gabrijel Paun zna sve o nasilju vezanom za ilegalnu seču.

- Šumska mafija je pokušala da me ubije nekoliko puta - izjavio je za BBC šef ekološke grupe Agent Green.

Proveo je decenije pokušavajući da zaštiti divljinu u Rumuniji.

- Duboko smo zabrinuti što se šumari i aktivisti poput nas ubijaju tokom istrage ilegalne seče u Rumuniji.Pre četiri godine istraživao sam blizu nacionalnog parka Retezat i gomila razbojnika me je napala i pokušala da me ubije. Slomili su mi rebra, otvorili glavu i slomili moju ruku pre nego što sam uspeo da pobegnem trčeći - rekao je.

Iako u njegovom slučaju postoje osumnjičeni, krivično gonjenje je sporo i još niko nije osuđen. Međutim, ovog meseca osumnjičeni će se konačno suočiti sa pravdom.

- Sve ovo vreme bili su slobodni, a bojao sam se za svoj život - rekao je.

Rumunska državna kompanija za upravljanje šumama, Romsilva, koja upravlja sa 48% šuma u ​​zemlji, najoštrije je osudila najnovije ubijanje i navela zabrinjavajući broj napada na šumarske radnike koji su pokušavali da se zaštite od "lopova drva".

Samo ove godine dogodilo se 16 napada na šumarske radnike. Šef Sindikata sindikata u Silvi, Silviu Geana, žali se da šumari nisu u stanju da se odbrane i da je šest šumara izgubilo život poslednjih godina.

Istraživanje Greenpeacea Rumunije procenjuje da zemlja gubi čak tri hektara svog ukupnog šumskog pokrivača svakog sata kao rezultat degradacije, ilegalne i legalne seče šuma - uključujući deo svojih netaknutih šuma koje su dosta stare.

Vlada u Bukureštu kaže da je pojačala napore u borbi protiv ilegalne seče šuma, uz bolju inspekciju i nadzor, ali EU kaže da predstoje veliki izazovi.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.