CARSKO VENČANJE U PARIZU: Princ Filip Karađorđević na venčanju Napoleona i Habsburga
Kraljevsko venčanje, Foto: Promo

veliki događaj

CARSKO VENČANJE U PARIZU: Princ Filip Karađorđević na venčanju Napoleona i Habsburga

Poslednji put kada se pretendent na carski presto Francuske venčao, bio je to 1949. godine, pre tačno 70 godina

Objavljeno:

Ovaj vikend bio je spektakularan za sve ljubitelje kraljevskih venčanja. Carska kuća Francuske i kuća Hapsburg ponovo su se ujedinile pošto se naslednik Napoleona Bonaparte oženio unukom poslednjeg austrougarskog cara, a princ Filip Karađorđević predsavljao je Srbiju na ovom Carskom događaju. Poslednji put kada se pretendent na carski presto Francuske venčao, bio je to 1949. godine, pre tačno 70 godina. Tog dana oženio se princ Luis Napoleon, a danas se venčao njegov unuk, sadašnji šef carskog doma Francuske, princ Žan Kristof Napoleon koji koji je oženio unuku poslednjeg autrougarskog cara groficu Olimpiu Arko-Zinneberg.

1 / 2 Foto: Promo
foto: Promo

Princ Luis Napoleon je nedavno izjavio da oseća duboku posvećenost i dužnost prema Francuskoj, kao i da žudi da ispoštuje nasleđe svojih predaka. Napoleonov jedini sin umro je mlad, ostavivši jedinog naslednika Napoleona III, koji je vladao Francuskom između do 1870. godine i on je pradeda današnjeg mladoženje princa Luisa Napoleona.

1 / 3 Foto: Promo

U pratnji srpskog princa Filipa pored supruge Danice nalaze se i njegova majka princeza Marija de Gloria od Orleana i Breganse kao i sestre grofice Luna i Sol. Za izgled srpske princeze Danice na današnjem Carskom venčanju pobrinula se slavna srpska kreatorka Roksanda Ilinčić.

1 / 3 Foto: Promo

„Veoma sam srećan što sam danas ovde sa svojom suprugom Danicom i što je kroz naše prisustvo ovom istorijskom događaju prisutna i naša Srbija. Mi smo mala zemlja ali zemlja impozantne istorije koja nas u mnogome vezuje i za samu Francusku. Mogu da kažem da ćemo se mi, predstavnici mlađe generacije kojima pripada budućnost ovog sveta, truditi da svojim prijateljstvima i poštovanjem gradimo jednu svetliju budućnost u odnosima naših zemalja, Evrope i svta uopšte“ izjavio je medijima princ Filip.

On je istakao da on i supruga imaju divne prijateljske odnose da mladencima i da se često viđaju u Londonu.

1 / 3 Foto: Promo
foto: Promo

NAPOLEON HVALIO KARAĐORĐA Postoje navodi da je na svom osvajačkom putu, nakon bitke kod Apsena u blizini Beča, 22. maja 1809. godine, Napoleon svojim vojnicima pričao o jednom vojskovođi sa Balkana koji se sa svojim seljacima bori protiv svemoćnog Osmanlijskog carstva. “Lako je meni biti veliki sa našom iskusnom vojskom i ogromnim sredstvima, ali daleko na jugu, na Balkanu, postoji jedan vojskovođa, iznikao iz prostog seljačkog naroda, koji je okupivši oko sebe svoje čobane, uspeo bez oružja i samo trešnjevim topovima, da potrese temelje svemoćnog Osmanlijskog carstva i da tako oslobodi svoj porobljeni narod. To je Karađorđe, njemu pripada slava najvećeg vojskovođe!” – rekao je tada Napoleon!

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.