HOĆEMO NOVI REFERENDUM, NEĆEMO IZ EU! Protivnici Bregzita preplavili London (FOTO)
Protest građana u Londonu, Foto: AP/Tanjug

DEMONSTRACIJE

HOĆEMO NOVI REFERENDUM, NEĆEMO IZ EU! Protivnici Bregzita preplavili London (FOTO)

Mnogi su nosili transparente s porukama u kojima se, između ostalog, Bregzit upoređuje sa izborom predsednika SAD Donalda Trampa

Objavljeno:

Desetine hiljada građana izašle su danas na ulice Londona zahtevajući novi referendum o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, dok se u parlamentu vodi debata o sporazumu koji je premijer Boris Džonson postigao s Briselom o Bregzitu, do koga bi trebalo da dođe 31. oktobra.

Kako javlja Rojters, demonstranti su se okupili u Park lejnu odakle su, noseći zastave EU, krenuli kroz centar grada ka parlamentu.

Mnogi su nosili transparente s porukama u kojima se, između ostalog, Bregzit upoređuje sa izborom predsednika SAD Donalda Trampa, neki su bili obučeni u razne kostime, od kojih jedna grupa kao voće i povrće, a neki su nosili lutke ismevajući političare, pre svega premijera Borisa Džonsona.

foto: AP/Tanjug

Džejms Makgrori, direktor kampanje Glas naroda, koja je organizovala ove demonstracije, izjavio je da bi vlada morala da smiri bes proevropljana i da održi novi referendum o članstvu zemlje u EU.

- Ovaj novi sporazum ne odgovara onome što je ljudima obećano, tako da je jedino ispravno da dobiju drugu šansu da se izjasne - rekao je Makgrori.

Na referendumu 2016. 17,4 miliona građana, odnosno 52 odsto, podržalo je Bregzit, dok je 16,1 milion (48 odsto) bilo protiv.

foto: AP/Tanjug

Prema poslednjim ispitivanjima javnog mnjenja, u javnosti je došlo do izvesnog pomeranja u korist ostanka zemlje u EU, ali nije izvesno da li i do odlučnog preokreta.

Takođe, mnogi građani su izjavili da im je pitanje Bregzita postalo dosadno.

Od jula 2017. u 204 od 226 ispitivanja javnog mnjenja većina ispitanika izjasnila se za ostanak u EU, a u sedam za Bregzit.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.