ERDOGAN I PENS POSTIGLI SPORAZUM ! Turska suspendovala vojne operacije u Siriji
Redžep Tajip Erdogan, Foto: EPA / STR

zanimljiv susret

ERDOGAN I PENS POSTIGLI SPORAZUM ! Turska suspendovala vojne operacije u Siriji

U razgovorima s turskim zvaničnicima učestvovali su i državni sekretar Majk Pompeo i savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Robert O'Brajan

Objavljeno:

Potpredsednik SAD Majk Pens i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan postigli su danas u Ankari sporazum o zaustavljanju turske ofanzive na severoistoku Sirije.

Ovu informaciju saopštio je Pens na konferenciji za novinare posle razgovora sa Erdoganom, javio je Rojters.

Sve vojne operacije biće pauzirane u narednih 120 sati, a SAD će pomoći u povlačenju trupa koje predvode Kurdi iz onoga što je Turska nazvala "sigurnom zonom" na granici, prenosi "Bi-Bi-Si .

Kritičari strahuju da bi to moglo da dovede do etničkog čišćenja kurdskog stanovništva u regionu.

Američki predsednik Donald Tramp zahvalio je na Tviteru turskom kolegi, ističući da iz Ankare stiže sjajna vest i da će bitit spaseni milioni života. Tramp je to napisao neposredno pošto je Pens završio četvorosatni susret sa Erdoganom u Ankari.

U razgovorima s turskim zvaničnicima učestvovali su i državni sekretar Majk Pompeo i savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Robert O'Brajan.

Američki zvaničnici su došli u Ankaru kako bi upozorili Erdogana da će se suočiti s dodatnim američkim sankcijama, ako ne zaustavi ofanzivu u Siriji.

Ankara je 9. oktobra pokrenula operaciju "Izvor mira" na severu Sirije koja je počela vazdušnim napadima na kurdske snage.

Ofanziva usledila je nakon što je Tramp povukao američke snage iz tog područja. Njegova odluka izazvala je niz kritika u zemlji i inostranstvu, a neki su ga optuživali da je Erdoganu dao "zeleno svetlo" za operaciju.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.