NOVI ZAKON U GRČKOJ ŠOKIRA: Ako uradite ovo, SLEDE DRAKONSKE KAZNE!
Vožnja / Ilustracija, Foto: Profimedia

pooštrene mere

NOVI ZAKON U GRČKOJ ŠOKIRA: Ako uradite ovo, SLEDE DRAKONSKE KAZNE!

Kazne će takođe biti strože, od 50 do 500 evra za pušače koji krše zabranu i od 500 do 10.000 evra za menadžere ili vlasnike preduzeća ili ustanova u kojima je prekršen zakon o pušenju

Objavljeno:

Zakon protiv pušenja koji podrazumeva velike kazne za vozače i putnike u slučaju kršenja, usvojen je danas u Grčkoj, a stupiće na snagu narednih dana nakon objave u Službenom glasniku.

Iako je u pitanju treći zakon o zabrani pušenja donesen u poslednjih 10 godina, najnoviji uključuje strože kazne i strožiji je za one koji puše na javnim mestima. Donet je u vreme kada je, prema novom istraživanju objavljenom početkom nedelje, broj Grka koji puše opao sa 40 na 27,5 procenata u poslednjih deset godina, piše Grčka.info

Prvi zakon Grčke o zabrani pušenja na javnim mestima iz 2009. godine nikada nije sproveden. Grci su i dalje otvoreno pušili na javnim mestima, kao što to i danas čine, i početni napori koji su uloženi u sprovođenje zabrane nisu dugo trajali. Novi nacrt zakona je znatno strožiji, jer vlada traži od policije da pomogne inspektorima u sprovođenju zakona, ali mera je naišla na otpor policijskih sindikata.

Visoke kazne

Od 16. oktobra 2019. pušenje nije zabranjeno samo na svim javnim zatvorenim prostorima u Grčkoj, već i na igralištima i drugim otvorenim površinama koje deca posećuju. Pored toga, zabranjeno je pušenje u privatnom vozilu sa decom mlađom od 12 godina.

Zabrana pušenja sada se primenjuje na taksije, bolnice i druge zdravstvene ustanove, škole i univerzitete, restorane, kafiće, mesta za živu muziku i noćne klubove, čekaonice, aerodrome. Novim zakonom zabranjeno je i pušenje na sportskim terenima i na otvorenim stadionima. Novim nacrtom zakona ukida se i deo kojim su bila izuzeta veliki prostori za zabavu i restorani koji su odredili delove za pušenje zatvorene od ostatka objekta.

Kazne će takođe biti strože, od 50 do 500 evra za pušače koji krše zabranu i od 500 do 10.000 evra za menadžere ili vlasnike preduzeća ili ustanova u kojima je prekršen zakon o pušenju. Nakon pet takvih kršenja, dozvola za rad će biti oduzeta. Oni koji prodaju duvanske proizvode maloletnicima sada će biti kažnjeni od 500 do 10.000 evra, a dozvola za rad će im biti oduzeta nakon pet prekršaja.

Kazne za vozače koji puše u automobilu

Taksisti, vozači autobusa kao i vozači privatnih automobila koji se ne pridržavaju ovog zakona moraće da plate posebno visoke kazne. Vozači koji krše zakon o pušenju - puše u privatnom vozilu sa detetom mlađim od 12 godina, biće kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 1.500 evra i oduzimanjem vozačke dozvole na mesec dana.

Takođe, ako se puši u službenom vozilu u kom je maloletno dete mlađe od 12 godina, novčana kazna iznosiće 3.000 evra. I u ovom slučaju takođe vozačka dozvola vlasnika vozila biće oduzeta na mesec dana. Dakle, novčanom kaznom u automobilu kazniće se svaki putnik koji puši, bez obzira da li je vozač, zbog kršenja zabrane pušenja u prisustvu maloletnika mlađih od 12 godina. Shodno tome, vozačima koji se ne pridržavaju pravila biće oduzeta vozačka dozvola čak i ako sami nisu učinili prekršaj, već njihov putnik.

Vozači automobila koji puše u kolima u kojim se ne prevozi dete mlađe od 12 godina, ne podležu navedenim kaznama.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Grčka info)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.