DŽONSON SE DŽABE RADOVAO! Opozicija najavila da NEĆE GLASATI za njegov sporazum o BREGZITU: Gori je od Tereze Mej!
Džonsona čeka borba sa opozicijom, Foto: EPA / Neil Hall

danas objavljen sporazum

DŽONSON SE DŽABE RADOVAO! Opozicija najavila da NEĆE GLASATI za njegov sporazum o BREGZITU: Gori je od Tereze Mej!

Džonsonu, koji nema većinu u parlamentu sa 650 mesta, treba 320 glasova za ratifikaciju sporazuma

Objavljeno:

Britanski premijer Boris Džonson uveren je da će njegov novi dogovor o Bregzitu moći da bude ratifikovan do 31. oktobra, kada je planiran izlazak Britanije iz EU.

Džonson se takođe nada i da će ovaj dogovor dobiti podršku parlamenta u subotu.

Danas postignut dogovor Britanije i EU osiguraće izlazak Britanije na uređen način, rekao je on, prenosi Rojters.

Britanski laburisti nisu zadovoljni novim sporazumom o Bregzitu i smatraju ga "čak i gorim" od onog što je postigla bivša premijerka Tereza Mej.

- Nismo zadovoljni sa ovim sporazumom i glasaćemo protiv njega - poručio je u Briselu Džeremi Korbin, lider Laburističke partije, najveće opozicione stranke u Britaniji, prenosi Rojters.

Korbin je u saopštenju naveo da "sudeći prema onom što znamo, izgleda da je premijer (Boris Džonson) ispregovarao još gori sporazum od Tereze Mej, koji je velikom većinom odbačen", navodi AP.

Škotska nacionalna partija (SNP) i severnoirska Demokratska unionistička partija (DUP) neće podržati novi sporazum EU i Velike Britanije o Bregzitu.

- Škotska nije glasala za Bregzit ni u kom obliku i poslanici SNP neće glasati za Bregzit ni u kakvoj formi - rekla je liderka SNP Nikola Stardžon.

Prema njenim rečima, Bregzit po predlogu Borisa Džonsona predviđa mnogo labaviji odnos sa EU kada je reč o pitanjima kao što su standardi hrane, zaštita životne sredine i prava radnika Sa druge strane, severnoirski DUP navodi da ne može da podrži dogovor o Bregzitu, prenosi Rojters.

- Kako sada stvari stoje, ne možemo da podržimo ono što se predlaže za pitanje carina i drugih stvari - rekli su lideri DUP-a, koji imaju 10 poslanika, u saopštenju.

Oni navode da će nastaviti saradnju sa vladom kako bi pokušali i dobili razuman dogovor koji radi za Severnu Irsku i štiti ekonomski i ustavni integritet Ujedinjenog Kraljevstva.

Džonsonu, koji nema većinu u parlamentu sa 650 mesta, treba 320 glasova za ratifikaciju sporazuma.

Da neće podržati sporazum već su najavili vodeći opozicioni laburisti.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.