POSLEDNJI NACISTA IZVEDEN PRED LICE PRAVDE? Čuvaru LOGORA (93) presudiće na MALOLETNIČKOM sudu za gnusna dela!
Koncentracioni logor Štuthof, Foto: AP

saučesnik holokausta

POSLEDNJI NACISTA IZVEDEN PRED LICE PRAVDE? Čuvaru LOGORA (93) presudiće na MALOLETNIČKOM sudu za gnusna dela!

Bruno Dej je optužen da je doprineo ubistvima 5.230 zarobljenika između 1944. i 1945. u logoru Štuthof u sadašnjoj severnoj Poljskoj

Objavljeno:

Starcu (93) će se u četvrtak suditi u Nemačkoj za zločine saučesništva u masovnim ubistvima u nacističkom logoru smrti tokom Drugog svetskog rata.

Bruno Dej je optužen da je doprineo ubistvima 5.230 zarobljenika između 1944. i 1945. u logoru Štuthof u sadašnjoj severnoj Poljskoj.

Dej je priznao da je tamo služio i da znao o zločinima koji se vrše u logoru. Ali bivši čuvar je rekao da nije bio saučesnik ni u jednom ubistvu.

Suđenje će verovatno biti jedno od poslednjih protiv bivšeg nacističkog čuvara. Saslušanja će biti ograničena na dvočasovne sednice od najviše dva puta nedeljno, zbog lošeg zdravlja starca.

Zašto mu sude tek sada?

Tužilaštvo tvrdi da je Dej - kome je bilo oko 17 godina kada je poslat u Štuthof - jedan od "zupčanika mašine za ubistvo".

Nemački list Der Spiegel izveštava da je posebno optužen za ubistvo 5.000 ljudi stvaranjem i održavanjem neprijateljskih uslova, 200 pomoću gasa i 30 korišćenjem Genickschussanlage - uređaja za iznenadna pogubljenja sa žrtvama upucanim u potiljak.

Sud će odlučiti da li je "svesno podržavao" ubistva jevrejskih zarobljenika, kako tvrdi tužilaštvo. Kako mu još nije bilo 21 godinu, Deju će se suditi na sudu za maloletnike.

Tužioci su otvorili slučak Deja tek 2016. godine, nakon što su istražitelji pronašli SS odeću sa njegovim imenom i potpisom u arhivi Štuthofa.

Njegovo suđenje dolazi nakon značajnog slučaja koji je ukinuo presudu iz 1969. godine da činjenica da je neko bio zaposlen u Aušvicu nije bila dovoljna za osiguranje presude.

Oskar Groening, poznat kao knjigovođa iz Aušvica osuđen je na četvorogodišnju zatvorsku kaznu zbog toga što je bila saučesnik u ubistvu 300 000 Jevreja 2016. godine, bez dokaza o umešanosti u konkretno ubistvo - potez koji su nacistički lovci pozvali kao veliku promenu.

Ali starost Bruna Deja mogla bi da utiče na postupke. Johanu Rehbogenu - takođe optuženom za saučesništvo u masovnim ubistvima u Štuthofu, suđenje je obustavljeno u decembru 2018. godine, nakon što je 95-godišnjak hospitalizovan. Malo je verovatno da će se postupak pokrenuti.

Logor Štuthof je osnovan u septembru 1939. godine istočno od Danciga - sada poljskog grada Gdanjska. Službeno je proglašen koncentracionim logorom 1942. godine. Bio je to prvi takav logor izgrađen izvan nemačkih granica u ratu i poslednji koji je oslobođen.

Sovjetska armija je 9. maja 1945. oslobodila Štuthof.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.