NAJOMRAŽENIJA ŽENA U HONGKONGU: Dok je govorila u parlamentu, OPOZICIJA DIVLJALA! U sve se umešala i AMERIKA
Lam je morala da prekine govor, Foto: AP

PROTESTI TRAJU NEDELJAMA

NAJOMRAŽENIJA ŽENA U HONGKONGU: Dok je govorila u parlamentu, OPOZICIJA DIVLJALA! U sve se umešala i AMERIKA

Njen govor je bio dugo očekivan posle celog leta demonstracija i skoro svakodnevnih akcija u kojima se traže demokratske reforme

Objavljeno:

Kina je saopštila danas da će preduzeti kontramere nakon što je američki Predstavnički dom saopštio da će usvojiti tri zakona kojima se pruža podrška učesnicima protesta u Hongkongu.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je na svom sajtu da problemi sa kojima se sada suočava Hongkong nisu "takozvana ljudska prava i demokratija" već nasilje, prenosi AP.

Kako je Kina navela, predstavnički dom "ignoriše činjenice, izvrće crno i belo" i "primenjuje dvostruke standarde za zločine poput podmetanja požara i uništavanja radnji u ime ljudskih prava i demokratije".

Ukoliko se zakon izglasa, navela je Kina, on neće narušiti samo kinesko-američke odnose, već će naškoditi američkim interesima u Hongkongu.

Šefica vlade Hongkonga Keri Lam primorana je bila danas da prekine najavljeni govor u parlamentu posle negodovanja opozicionih poslanika uz haotične scene u tom telu.

Govor o njenim političkim ciljevima koji je trebala da održi Keri Lam je predstavila kao pokušaj da se povrati poverenje stanovništva posle više od četiri meseca političke krize bez presedana.

Prodemokratski poslanici su je izviždali, mahali plakatima sa sloganima protiv nje i primorali da napusti Zakonodavni savet, odnosno lokalni parlament.

Njen govor je bio dugo očekivan posle celog leta demonstracija i skoro svakodnevnih akcija u kojima se traže demokratske reforme, i osuđuje sve veće mešanje kineskih centralnih vlasti.

Umesto podsticanja poverenja ona je pokazala još jednom duboku podeljenost hongkonškog društva.

Lam je pokušala dva puta da održi svoj godišnji govor pred parlamentom koji je počeo novo tromesečno zasedanje.

Prodemokratski poslanici su zviždali a jedan od njih je projektovao slogane iz protestnog pokreta sa džepnim projektorom na zid iza Lam, koja je stajala na podijumu.

Posle drugog neuspešnog pokušaja da održi govor, šefica vlade je napustila zgradu u pratnji svog obezbedjenja. Naknadno snimljen govor je posle 75 minuta emitovan preko televizije.

Pritisak na Keri Lam, čija popularnost je na istorijski niskom nivou danas je bio ogroman.

Nakon niza ekonomskih i socijalnih mera očekivana je da bi se smirio bes stanovništva čiji životni standard stalno pada, ali je zgledalo malo verovatno da će dati značajne političke ustupke demonstrantima.

Keri Lam i Peking su više puta odbacili njihove zahteve i nastoje da nađu izlaz za krizu.

Protestni pokret krenuo je posle odbijanja nacrta zakona kojim bi se dozvolila izručenja u Kinu. Taj tekst je u međuvremenu povučen ali suviše kasno prema demonstrantima koji su od tada proširili svoje zahteve.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agnecije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.