STRAHOVIT PORAZ VIKTORA ORBANA: Zajednički kandidat OPOZICIJE odneo pobedu u BUDIMPEŠTI! Karačonji je NAUČNIK
Gergeli Karačonji, Foto: AP

VELIKI PREVRAT U MAĐARSKOJ

STRAHOVIT PORAZ VIKTORA ORBANA: Zajednički kandidat OPOZICIJE odneo pobedu u BUDIMPEŠTI! Karačonji je NAUČNIK

Posle 74 odsto prebrojanih glasova na izborima u Budimpešti, Karačonji ima 50,1 odsto glasova, a kandidat Fidesa Ištvan Tarloš 44,8 odsto

Objavljeno:

Kandidat podržan od nekoliko opozicionih stranaka Gergelji Karačonji izabran je za gradonačelnika Budimpešte na lokalnim izborima u Mađarskoj pošto je pobedio aktuelnog prvog čoveka glavnog grada, kandidata vladajuće stranke Fides premijera Viktora Orbana.

Posle 74 odsto prebrojanih glasova na izborima u Budimpešti, Karačonji ima 50,1 odsto glasova, a kandidat Fidesa Ištvan Tarloš 44,8 odsto, navode lokalni mediji i dodaju da je dosadašnji gradonačelnik pozvao rivala i čestitao mu na pobedi.

Prema projekcijama, opozicione stranke bi trebalo da pobede u desetak od 23 najveća grada, dok su na lokalnim izborima 2014. godine pobedile u svega tri.

Izlaznost je bila oko 50 odsto, što je jedan od najvećih odziva birača na lokalnim izborima u Mađarskoj od obnove demokratije 1990. godine.

Analitičari očekuju da Orban koji je vodio Fides do ubedljivih pobeda na svim parlamentarnim izborima od 2010. godine, uprkos današnjim razočaravajućim rezultatima, nastavi s tvrdim stilom koji uključuje antimigrantske politike, sve veću dominaciju nad medijima i koncentraciju vlasti oko kabineta premijera.

Ko je Gegelji Karačonji?

Karačonji je radio za firmu Median koja se bavi istraživanjem javnog mnenja kao rukovodilac istraživanja. Tu se zaposlio 2007. godine.

Pored toga predavač je na Univerzitetu Korvinus u Budimpešti od 2004. godine. Član partije Politics Can Be Different (LMP) postao je 2009. godine. Za vreme parlamentarnih izbora 2010. godine služio je kao rukovodilac kampanje.

U maju 2010. godine izabran je za zamenika vođe parlamentarne frakcije LMP. Kao rezultat toga, napustio je kompaniju Median. Bio je kandidat za stranke na izborima u Budimpešti u novembru 2011. godine. Završio je na trećem mestu sa 6,45 posto nakon Zsolta Langa (Fides) i Katalina Levaija (MSZP).

foto: AP

U januaru 2013. kongres LMP odbacio je izbornu saradnju s drugim opozicionim snagama. Kao rezultat, članovi platforme LMP „Dijalog za Mađarsku“, uključujući Karačonjija, najavili su svoju odluku da napuste opozicionu stranku i osnuju novu organizaciju. Odlazeći zastupnici uspostavili su Dijalog za Mađarsku kao punopravnu stranku.

U junu 2014. Karačonji je izabran za kopredsedavajućeg Dijaloga za Mađarsku zajedno s Timea Szabom, kada je njegov prethodnik Javor postao član Evropskog parlamenta (MEP) na izborima za Evropski parlament 2014. [

Karačonji je pobedio na izborima u Zuglou tokom lokalnih izbora 2014. kao zajednički kandidat Mađarske socijalističke partije, Demokratske koalicije i Alijanse zajedno 2014.

foto: AP

U aprilu 2017. Karačonji je ponovo izabran za potpredsednika Dijaloga za Mađarsku, a postavljen je i kao kandidat svoje stranke za mesto premijera na parlamentarnim izborima 2018. Mađarska socijalistička partija takođe je izabrala Karačonija za svog kandidata za mesto premijera u decembru 2017. Dve stranke su takođe odlučile zajednički da se uduruže za nacionalne izbore 2018.

Pod vođstvom Karačonija, zajednička lista MSZP-PM dobila je 11,91% i stigla je tek na treće mesto posle Fidesa i Jobika.

Karačonji je bio zajednički kandidat opozicije za položaj gradonačelnika Budimpešte na lokalnim izborima 2019. godine, protiv aktuelnog gradonačelnika Istvana Tarlosa, koga je podržala vladajuća koalicija Fides-KDNP.

13. oktobra 2019. godine je pobedio na izborima sa 50,86% glasova u njegovu korist, a Tarlos je dobio 44,10% glasova.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.