VAŠINGTON UPUTIO ULTIMATUM ERDOGANU! Svet je u strahu od novog RATA Turske i Amerike
Redžep Taip Erdogan, Foto: Aleksandar Stojanović

OPASNO!

VAŠINGTON UPUTIO ULTIMATUM ERDOGANU! Svet je u strahu od novog RATA Turske i Amerike

Ovo je zabrinjavajuće

Objavljeno:

SAD su upozorile Tursku na sankcije ukoliko ode predaleko u ofanzivi protiv Kurda u Siriji. Erdogan odgovara Vašingtonu da ne odustaje od operacije.

SAD su upozorile Tursku da bi mogla da se suoči s oštrim sankcijama i da će Vašington uništiti njenu ekonomiju ako Ankara ode predaleko u ofanzivi protiv Kurda na severoistoku Sirije, posle čega je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio da neće odustati od te operacije.

Ministar finansija SAD Stiven Mnučin rekao je u Beloj kući da se SAD nadaju da neće morati da upotrebe nove, proširene sankcije koje je američki predsednik odobrio.

"Mi nikada nećemo prekinuti ovaj korak koji smo preduzeli protiv kurdskih milicija...Nećemo to zaustaviti bez obzira šta neko kaže", rekao je Erdogan, preneo je Rojters.

"Mi dobijamo pretnje od desnice i levice, kojima se poručuje da zaustavimo ovaj napredak", dodao je on.

Turska je du petak intenzivirala svoje vazdušne i artiljerijske udare na severoistok Sirije, pojačavši ofanzivu na kurdske milicije u tom području, što je izazvalo upozorenja da bi moglo doći do humanitarne katastrofe.

Tramp se našao na udaru zbog povlačenja američkih snaga iz severne Sirije uoči početka turske ofanzive na oblast pod kontrolom kurdskih snaga koje Ankara smatra teroristima.

Kurdske snage su dugo bile američki saveznici u borbi protiv ekstremista Islamske države i drže zatvorene hiljade džihadista.

Mnučin je rekao da je važno da Turska ne dozvoli bekstvo "ni jednog jedinog" borca Islamske države.

Trećeg dana turske ofanzive na severu Sirije Erdogan je kazao da njegova zemlja neće prekidati tu operaciju protiv kurdskih boraca u Siriji koje smatra pretnjom po nacionalnu bezbednost.

Erdogan je naveo da će Turska "nastaviti tu borbu" dok kurdske snage ne budu potisnute 32 kilometra od turske granice.

On je rekao da je Trampu dao dovoljno vremena da prestane da podržava i naoružava kurdske borce, osovinu Sirijskih demokratskih snaga koje se, uz američku pomoć, bore protiv Islamske države.

Turska je mesecima pretila ofanzivom, navodeći da neće dozvoliti da bilo koja teritorija u blizini njene granice bude pod kontrolom kurdskih snaga.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.