EKSPLODIRAO IRANSKI NAFTNI TANKER, RASTE NAPETOST! Nesreća se dogodila blizu SAUDIJSKE ARABIJE (VIDEO)
Ilustracija, Foto: AP

UVOD U KONFLIKT?

EKSPLODIRAO IRANSKI NAFTNI TANKER, RASTE NAPETOST! Nesreća se dogodila blizu SAUDIJSKE ARABIJE (VIDEO)

Iranska televizija javlja da su u eksploziji oštećene dva skladišta na tankeru i da je izazvano curenje nafte

Objavljeno:

U eksploziji je danas oštećen iranski naftni tanker koji je putovao kroz Crveno more blizu Saudijske Arabije, javljaju iranski mediji.

Iranska televizija javlja da su u eksploziji oštećene dva skladišta na tankeru i da je izazvano curenje nafte u Crveno more. Ime tankera nije navedeno.

Agencija Irna i druge agencije oslonile su se na onlajn vest o tom incidentu, dok je agencija Isna navela anonimni izvor sa direktnim saznanjem o događaju.

Svi izveštaji navode da se eksplozija dogodila kod obale Džede u Crvenom moru.

Portparol za američke Pete flote koja nadzire Bliski istok poručnik Pit Pagano rekao je da vlasti u toj oblasti znaju da ima izveštaja o incidentu ali nije mogao da pruži dodatne informacije.

Izveštji o eksploziji usledili su posle američkih optužbi poslednjih meseci da je Iran napadao naftne tankere blizu Ormuškog prolaza na ulazu u Persijski zaliv, što Teheran demantuje.

Ova eksplozija mogla bi da pojača tenzije između Irana i SAD, više od godinu dana od kada je američki predsednik Donald Tramp jednostrano povukao Ameriku iz međunarodnog nuklearnog sporazuma sa Iranom i ponovo uveo sankcije Teheranu koje teško pogađaju njegovu privredu.

Posle Trampove odluke usledili su misteriozni napadi na tankere blizu Ormuskog prolaza, Iran je srušio američki nadzorni dron i bilo je drugih incidenata na Bliskom Istoku.

Poslednji napad je bio na vitalna naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji koja su napadnuta dronovima i krstarećim raketama i zbog čega je na kratko bila prepolovljena naftna proizvodnja te zemlje.

SAD su optužile Iran za taj napad, što je Teheran demantovao. Za napad su odgovornost preuzeli jemenski Huti pobunjenici, protiv kojih se Saudijska Arabija bori od 2015. godine, mada analitičari navode da rakete upotrebljene u napadu ne bi imale domet da stignu do tih naftnih pogona iz Jemena.

bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.