JEDAN DETALJ JE SPASIO DESETINE JEVREJA OD POLUDELOG NEONACISTE: Prenosio je NAPAD uživo, ovo se zna o njemu!
Balient je napad prenosio na Tviču, Foto: Twich

napad u haleu

JEDAN DETALJ JE SPASIO DESETINE JEVREJA OD POLUDELOG NEONACISTE: Prenosio je NAPAD uživo, ovo se zna o njemu!

Video pucnjave u sinagogi i turskom restoranu sadržavao je i "manifest" sa rasističkim i antisemitskim komentarima

Objavljeno:

Video snimak smrtonosne pucnjave u sredu u nemačkom gradu Hale objavljen je na mreži Tvič, gde ga je videlo oko 2.200 ljudi.

Tvič je platforma za igranje video igara u vlasništvu Amazona, a kompanija je priznala da nisu uspeli odmah da uklone snimak.

Video pucnjave u sinagogi i turskom restoranu sadržavao je i "manifest" sa rasističkim i antisemitskim komentarima.

Dve osobe su poginule, a nekoliko je ranjeno u napadu. Osumnjičenog napadača, koji je uhapšen nakon pucnjave sa policijom, nemački mediji identifikovali su kao Stefana Balieta.

Prenoseći snimak uživo sa kamere postavljene na kacigi, napadač je gurnuo vrata sinagoge, ispalio nekoliko hitaca u bravu na vratima, zabio eksploziv u vrata i zapalio ga. Ali nije mogao da uđe.

Činjenica je da su ta vrata verovatno poštedela živote desetine ljudi unutar sinagoge na Jom Kupur, najsvetiji dan u jevrejskom kalendaru.

Unutra je bilo 70 do 80 ljudi, rekao je Maks Privorozki, šef jevrejske zajednice Hale, za nemački časopis "Der Spiegel".

Privorozki je rekao Der Spiegelu da su u sinagogi čuli pucnje i zaustavili službu. Kroz kameru postavljenu na ulazu Privorozki je rekao da je mogao videti nekoga ko pokušava da uđe, pucajući na vrata i bacajući eksploziv.

- Ali vrata su ostala zatvorena. Bog nas je zaštitio - rekao je on za Der Spiegel.

- Cela stvar je trajala možda pet do deset minuta - dodao je.

U videu je osumnjičeni, koji je nosio tamnu odeću i rukavice, govorio antisemitske tvrdnje, rekavši da se holokaust "nikada nije desio" i da su Jevreji koren nekih od svetskih problema.

Nakon što nije uspeo da uđe u sinagogu, napadač se odvezao i otvorio vatru u prodavnici kebaba udaljenoj oko 800 metara, usmrtivši jednu osobu, saopštila je policija.

Video, koji je snimljen iz perspektive pucača, u velikoj je meri sličan snimku koji je Brenton Tarant snimio u martovskom napadu na dve džamije u Krajstčurču, na Novom Zelandu. Tarant je tada snimio i objavio skoro 17-minutni video napada.

Portparol Tvitča potvrdio je za CNN da je video prenos uživo bio objavljen na njihovoj platformi. Sajt se najčešće koristi za live stream video igrica.

- Tvič ima politiku nulte tolerancije prema napadima iz mržnje i svako nasilje se uzima krajnje ozbiljno - navodi se u saopštenju kompanije.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.