SIRIJA U PLAMENU: Turci nemilosrdno udarili na KURDE, ceo svet ih OSUĐUJE! Tramp pere ruke
Turski vojnici u Siriji, Foto: AP

vojna invazija

SIRIJA U PLAMENU: Turci nemilosrdno udarili na KURDE, ceo svet ih OSUĐUJE! Tramp pere ruke

Turske trupe i njihovi sirijski pobunjenički saveznici ušli su u sredu na severoistok Sirije, čime je počela turska invazija

Objavljeno:

Tursko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su kopnene snage te zemlje nastavile da napreduju ka kurdskim borcima na severu Sirije.

U saopštenju se ne iznosi više detalja, ali je Ministarstvo podelilo video snimak komandosa u akciji, prenosi AP.

Turske trupe i njihovi sirijski pobunjenički saveznici ušli su u sredu na severoistok Sirije, čime je počela turska invazija.

Ranije su turski ratni avioni i artiljerija gađali položaje kurdskih boraca u prekograničnoj vojnoj operaciji, samo nekoliko dana pošto su se američke trupe povukle s tog područja.

Mediji izveštavaju da je tokom jučerašnjeg dana stradalo 15 civila. Turska invazija naišlaje na široke osude u svetu.

Sjedinjene Države nisu dale zeleno svetlo Turskoj za napad na sever Sirije, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo, ali je dodao da je Ankara imala "legitimne brige o svojoj bezbednosti".

Pompeo je rekao i da je predsednik Donald Tramp doneo odluku da pomeri američke vojnike iz tog područja da ne bi stradali, prenosi Rojters U Intervjuu PBS-u američki državni seketar je odbacio široko raširenu zabrinutosti zbog novog uspona Islamske države u Siriji.

On se takođe osvrnuo i na postupanje Kine prema muslimanima na svojoj teritoriji, uključujući Ujgure, te ocenio da ono predstavlja "ogromno kršenje ljudskih prava" i da će Vašington nastaviti da pokreće to pitanje.

Američki predsednik Donald Tramp je izjavio da je SAD premestila na nepoznatu lokaciju neke od najopasnijih boraca Islamske države, koji su bili zarobljeni na severu Sirije, da bi mogli da ih "drže na oku" dok traje turski vojni upad na to područje.

Šefica EU diplomatije, Federika Mogerini, pozvala je Tursku da prekine jednostranu vojnu akciju na severoistoku Sirije.

- EU ponavlja svoj stav da je se održivo rešenje sirijskog konflikta ne može postići vojnim putem - kaže Mogerini u saopštenju objavljenom u Briselu.

Ona ocenjuje da će obnovljena oružana neprijateljstva na severoistoku Sirije dodatno potkopati stabilnost celog regiona, pogoršati patnje civila i izazvati dalja raseljavanja.

U ovakvoj situaciji biće mnogo teže napredovati u političkom procesu koji se vodi pred UN, a u cilju postizanja mira u Siriji, dodala je Mogerini "Jednostrano delovanje Turske preti i napretku koji je Globalna koalicija, čiji je Turska član, postigla u porazu Islamske Republike."

Federika Mogerini je navela da je Turska ključni pratner EU, da ima kritično važnu ulogu u sirijskoj krizi, regionu kao i u prihvatanju sirijskih izbeglica.

- Bezbednosna zabrinutost Turske mora se rešavati kroz politička i diplomatska sredstva, ne putem vojnih akcija i u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom - kazala je Mogerini i u ime EU pozvala sve strane da osiguraju zaštitu civila i nesmetan, bezbedan i održiv pristup humanitarne pomoći na celoj teriroriji Sirije.

foto: AP

Federika Mogerini je još jednom ponovila podršku EU suverenitetu i teritorijalnom integritetu Sirije.

Evropska unija pozvala je ranije juče Tursku da prekine jednostranu vojnu akciju na severu Sirije, odbacujući bilo kakve turske planove o bezbednoj zoni za izbeglice, rekavši da tamo neće pružiti pomoć.

Malo je verovatno da bi takozvana "sigurna zona" na severoistoku Sirije, kako je predvidela Turska, zadovoljila međunarodne kriterijume za povratak izbeglica, navodi se u saopštenju.

EU neće pružati stabilizaciju niti razvojnu pomoć u područjima gde se prava lokalnog stanovništva ignorišu, stoji u saopštenju.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.