SVI PRIČAJU O GRETI, ALI ZNATE LI ŠTA ONA RADI: Ova devojčica uzdrmala je svet MNOGO RANIJE!
Otom Peltije, Foto: Printscreen/youtube

aktivisti

SVI PRIČAJU O GRETI, ALI ZNATE LI ŠTA ONA RADI: Ova devojčica uzdrmala je svet MNOGO RANIJE!

Oni se bore za spas naše životne sredine, pozivaju vlade da zauzmu stav protiv klimatskih promene

Objavljeno:

Nakon Grete Tunberg, svet se polako upoznaje sa sve većim brojem mladih aktivista za zaštitu planete. Od nedavnog Klimatskog samita mladih u UN do pokreta "Nulti čas" (Zero Hour), mladi širom sveta se ujedinjuju za zajedničke borbe i sve više zahtevaju našu pažnju.

Oni se bore za spas naše životne sredine, pozivaju vlade da zauzmu stav protiv klimatskih promena. I što je najvažnije, bore se za svoju budućnost. Na prvoj liniji ove bitke je i Otom Peltije, međunarodni borac za spas čiste vode.

Ko je Otom Peltije?

Otom Peltije ima 15 godina i pripadnik je Vikvemikonga, starosedelačkog naroda sa severa Ontarija.

Ona živi kod jezera Hjuron, jednog od Velikih jezera - najveće grupe slatkovodnih jezera na Zemlji.

Dok je odrastala, ona je uvek imala pristup svežoj vodi, ali je svesna da drugi nisu bili toliko srećni.

- Stalno vidimo i čujemo da postoje zajednice Prvih nacija koje ne mogu da piju svoju vodu, da je ona zagađena zbog prljavštine i pucanja cevovoda. Jednog dana to je zaista uticalo na mene i zapravo sam plakala zbog tog - rekla je ona novinaru CBC.

Nakon tog dana, Peltije je počela da se zalaže za univerzalno pravo ljudi na čistu vodu za piće - a to je počela da radi sa samo osam godina.

Učila je od svoje tetke, Džozefin Mandamin, koja je takođe bila aktivista u Kanadi, kako da bude borac za zaštitu vode. Mandamin je šetala obalama Velikih jezera kako bi se govorila o očuvanju vode i podizala svest ljudi.

Prateći njene stope, mala Otom je ubrzo postala zvanični "zaštitnik vode". Konkretno, ona se zalaže za bezbedne vodene tokove i vodu za piće za starosedeoce u Kanadi i šire.

- Voda je jedan od najsvetijih elemenata u našoj kulturi - rekla je.

Čak i u tako mladom dobu, Peltje je već mnogo učinila na podizanju svesti o pravu na vodu i obezbeđivanju zajednicama pristup zdravoj vodi za piće.

Ona se sastala sa premijerom Džastinom Trudoom 2016. godine kada je u suzama insistirala da učini više kako bi sprečio kanadske zajednice da koriste nebezbednu vodu.

Kanadski premijer je podržao nekoliko projekata gasovoda, ugrožavajući zajednice Prvih nacija. Zbog ovih gasovoda, preko 100 domorodačkih zajednica dobilo je savete da kuva vodu pre upotrebe, jer bi ona mogla da bude kontaminirana patogenima.

Peltije je svoju poruku prenela i međunarodnoj zajednici. Godine 2015. prisustvovala je Dečijoj klimatskoj konferenciji u Švedskoj. A 2017. godine dobila je nominaciju za Dečiju međunarodnu nagradu za mir.

Njeni govori pred UN

Sledeće godine Peltije je otputovala na samit Generalne skupštine UN u Njujork. Tamo se obratila UN-u govoreći o pravu na vodu, u okviru početka Međunarodne decenije akcije za čistu vodu i održivi razvoj.

- Voda je krvotok Majke Zemlje. Naša voda ne bi trebalo da bude za prodaju. Mi svi imamo pravo na vodu jer nam je svima potrebna - rekla je ona tada.

Prošlog meseca Peltije se vratila u UN. Ovog puta je govorila na Globalnom forumu o okruženju, koje se fokusiralo na održivo korišćenje zemljišta.

U svom govoru naglasila je zabrinjavajući broj domorodačkih zajednica kojima nedostaje čista voda i kako je malo toga učinjeno kako bi se taj problem rešio.

- Širom svih tih zemalja, znamo da negde postoji neko ne može da pije vodu. Zašto ih ima toliko mnogo i zašto su tako dugo bez čiste vode? - upitala je ona.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.