BIO JE U ZATVORU ZBOG RECITOVANJA PESME, ZAMALO POSTAO FUDBALER: Ovo su manje poznate činjenice o ERDOGANU
Erdogan ima veliku moć, Foto: AP

TURSKI PREDSEDNIK U SRBIJI

BIO JE U ZATVORU ZBOG RECITOVANJA PESME, ZAMALO POSTAO FUDBALER: Ovo su manje poznate činjenice o ERDOGANU

Prvi čovek Turske već godinama je na političkoj sceni, a zanimljivo je da je kao mladić prodavao pecivo kako bi zaradio novac, da se bavio fubalom...

Objavljeno:

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan stigao u dvodnevnu posetu Srbiji.

Prvi čovek Turske već godinama je na političkoj sceni, a zanimljivo je da je kao mladić prodavao pecivo kako bi zaradio novac, da se bavio fubalom...

Rođen je 26. febuara 1954. godine, u Istanbulu. Prvih 13 godina proveo u gradu Rize, na obali Crnog mora, kada je njegov otac odlučio da preseli porodicu u Istanbul, zbog "nade da će njegovo petoro dece u ovom gradu steći bolje obazovanje i vaspitanje".

Kako piše BBC, kao mladić, Erdogan je prodavao limunade i pecivo kako bi zaradio dodatni novac. Pohađao je islamsku školu pre nego što je na istanbulskom univerzitetu Marmara studirao menadžment.

Ovo je 10 zanimljivih činjenica o turskom predsedniku:

1. Pre nego što je ušao u politiku trenirao je fudbal u profesionalnom fudbalskom timu i tokom studija na Univerzitetu Marmara.

2. Za to vreme upoznao je Necmetina Erbakana, veterana islamističkog političara, i Erdogan je postao aktivan u strankama koje je on vodio. Godine 1994. Erdogan je izabran za gradonačelnika Istanbula na listi stranaka socijalne zaštite.

3. Četiri godine nakon toga, tačnije 1998, osuđen je za podsticanje verske mržnje nakon što je recitovao pesmu koja je džamije upoređivala sa kasarnama, minaretima i bajonetima, a vernike sa vojskom. Osuđen je na 10 meseci zatvora, kada je i podneo ostavku na mesto gradonačelnika. Nakon što je odslužio četiri meseca kazne, izašao je iz zatvora 1999. godine i nastavio sa političkim angažmanom.

4. Kada je Erbakanova stranka vrline 2001. zabranjena, Erdogan se sa njim politički rastao i pomogao formiranje Stranke pravde i razvoja. Njegova stranka je pobedila na parlamentarnim izborima 2002. godine, ali Erdoganu je zbog boravka u zatvoru zakonski zabranjeno da radi u parlamentu ili kao premijer. Međutim, ustavnim amandmanom u decembru 2002. godine to je promenjeno pa je 9. marta 2003. pobedio na izborima, a nekoliko dana kasnije predsednik Ahmet Necdet Sezer je zatražio da formira novu vladu. Erdogan je na dužnost stupio 14. maja 2003. godine.

foto: AP

5. Erdogan se smatra polarizirajućim likom: pristalice kažu da je poboljšao tursku ekonomiju i uveo političke reforme. Kritičari su optužili Erdogana za autokratske tendencije, korupciju i ekstravaganciju.

6. Takođe su ga žestoko kritikovali zbog neuspeha u zaštiti ženskih i ljudskih prava, suzbijanju slobode govora i pokušaju suzbijanja sekularnog identiteta Turske.

7. Pod Erdoganom i njegovom vladajućom Strankom pravde i razvoja (AKP), Turska je ukinula ograničenja na javno izražavanje religije, uključujući ukidanje zabrane ženama da nose marame u islamskom stilu.

8. Društvene medije nazvao je "najgorom pretnjom za društvo".

9. Aktivan je u islamskim krugovima tokom 70-tih i 80-tih godina.

10. Oženjen je Eminom sa kojom ima dve ćerke i dva sina.

bonus video:

(Espreso.co.rs/b92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.