NOBELOVA NAGRADA ZA MEDICINU OTIŠLA U RUKE OVIH NAUČNIKA: Otkili su nešto važno u borbi protiv RAKA
Dobitnici Nobela za medicinu, Foto: EPA/Pontus Lundahl

ŠVEDSKA AKDEMIJA

NOBELOVA NAGRADA ZA MEDICINU OTIŠLA U RUKE OVIH NAUČNIKA: Otkili su nešto važno u borbi protiv RAKA

Današnjim saopštavanjem imena dobitnika Novelove nagrade za medicinu počela je sezona Nobelovih nagrada

Objavljeno:

Nobelova nagrada za medicinu ove godine je pripala Amerikancima Vilijamu Kelinu (William Kaelin) i Gregu Semenzi (Gregg Semenza), i Britancu Piteru Retklifu (Peter Ratcliffe) za istraživanje o prilagođavanju ćelija promenljivom snabdevanju kiseonikom, što je važno u borbu protiv raka i anemije, saopštio je švedski Institut Karolinska.

- Osnovni značaj kiseonika poznat je vekovima, ali proces prilagođavanja ćelija promenama nivoa kiseonika dugo je ostao misterija. Ovogodišnja Nobelova nagrada nagrađuje rad koji je otkrio molekularne mehanizme koji su uključeni u prilagodjavanje ćelija na promenljivo snabdevanje kiseonikom u telu - navodi se u saopštenju švedskog intituta.

Današnjim saopštavanjem imena dobitnika Novelove nagrade za medicinu počela je sezona Nobelovih nagrada koje se dodeljuju u oblasti medicine, hemije, fizike, ekonomije, knjiženovsti i mira.

Nobelove nagrade postoje zahvaljujući švedskom naučniku i industrijalcu Alfredu Nobelu koji je želeo da se iz njegovog fonda svake godine izdvaja novac za doprinos čovečanstvu.

Alfred Nobel (1833-1896) je odredio institucije koje će dodeljivati nagrade svake godine, medju kojima su Švedska akademija za književnost, Institut Karolinska za medicinu, Švedska kraljevska akademija za fiziku i hemiju, kao i Odbor za mir koji specijalno bira norveški parlament.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na oko devet miliona kruna (oko milion evra). Novčani iznos nagrade se deli ako ima više laureata u jednoj disciplini.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.