NAUČNICI STVORILI VEŠTAČKU KRV: Pomaže SVIM LJUDIMA, ali jedna stvar NIJE BAŠ NAJJASNIJA
Naučnici / Ilustracija, Foto: Shutterstock

naučno otkriće

NAUČNICI STVORILI VEŠTAČKU KRV: Pomaže SVIM LJUDIMA, ali jedna stvar NIJE BAŠ NAJJASNIJA

Oni su uvereni da njihov pronalazak može da spase život mnogim ljudima, koji obično umiru zato što im je krv bila potrebna odmah

Objavljeno:

Tim japanskih naučnika napravio je veštačku krv sa crvenim krvnim zrncima, koja transportuju kiseonik, i trombocitima, koji dovode do zgrušavanja kada se posečemo ili oderemo kožu.

Oni su uvereni da njihov pronalazak može da spase život mnogim ljudima, koji obično umiru zato što im je krv bila potrebna odmah.

Takve pacijente prvo treba odvesti u bolnicu, gde im se određuje krvna grupa. U Velikoj Britaniji, helikopteri vazdušne hitne pomoći nose rezerve 0 negativne krvne grupe, koja se smatra "univerzalnim" tipom, jer u hitnim slučajevima može da se da svakome. Nažalost, to je i najređa krvna grupa, što znači da su potrebe mnogo veće od zaliha.

Veštačku krv su napravili naučnici Nacionalne vojno-medicinske akademije u gradu Tokorozava, a rezultate studije su objavili u časopisu "Transfusion".

U slučaju teških povreda, pacijent obilno krvari, a gubitak trombocita znači da se krv ne zgrušava dovoljno brzo, dok gubitak crvenih krvnih zrnaca sprečava dolazak kiseonika do organa od vitalnog značaja. Zbog toga bolnice moraju da imaju velike rezerve različitih tipova krvi.

Da bi rešili taj problem, naučnici su stvorili "krv" u kojoj su trombociti i crvena krvna zrnca (eritrociti) smešteni u mikroskopskim kesicama u tečnosti, tzv. lipozomima. Ta krv navodno može da stoji više od godinu dana na normalnoj temperaturi.

Trombociti u krvi davalaca mogu da se čuvaju samo četiri dana, a crvena krvna zrnca oko 20 dana, čak i na niskim temperaturama.

Za sada nije sasvim jasno kako veštačka krv savladava problem specifične krvne grupe pacijenta. Krvnu grupu određuju proteini: antitela i antigeni. Antitela se nalaze u krvnoj plazmi i sastavni su deo imunološkog sistema, dok se antigeni nalaze na površini eritrocita. Moguće je da veštačka krv ne sadrži ni antitela, ni antigene i da je zbog toga "univerzalna".

Bonus video

(Espreso.co.rs/ dailymail.co.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.