NAUČNIK OBJAVIO ŠTA JE UZROK RAKA, ODMAH GA STRPALI U ZATVOR! Otkrio je KAKO NAS TRUJU, ne žele da se OVO zna!
Turski naučnik, Foto: Printscreen/youtube

poverljive informacije

NAUČNIK OBJAVIO ŠTA JE UZROK RAKA, ODMAH GA STRPALI U ZATVOR! Otkrio je KAKO NAS TRUJU, ne žele da se OVO zna!

Bülent Şık brani se sa slobode sve dok se ne razmotri njegova žalba na sudsku presudu

Objavljeno:

Turski prehrambeni inženjer i aktivist za ljudska prava osuđen je prošle nedelje na 15 meseci zatvora zato što je objavio rezultate studije koja je povezala toksično zagađenje s visokom učestalošću oboljenja od raka u zapadnoj Turskoj.

Bülent Şık, bivši zamenik direktora Centra za sigurnost hrane i poljoprivrednog istraživanja na Univerzitetu Akdeniz, osuđen je zbog otkrivanja tajnih podataka nakon što je u aprilu 2018. objavio rezultate svog istraživanja u novinama, piše Science.

Voda zagađena olovom, aluminijem i arsenom

Istraživanje je zatražilo Ministarstvo zdravstva kako bi utvrdilo postoji li veza između toksičnosti u tlu, vodi i hrani i visokog nivoa pojave raka u zapadnoj Turskoj. Nakon pet godina istraživanja, Şık i njegovi kolege otkrili su opasne nivoe pesticida, teških metala u više uzoraka hrane i vode koji su prikupljeni iz nekoliko provincija zapadne Turske. Takođe su uočili kako je voda u nekoliko stambenih područja opasna za piće zbog zagađenja olovom, aluminijem, kromom i arsenom.

Şık je stoga 2015. godine pozvao vladine službenike da preduzmu potrebne mere kako bi se zaštitili stanovnici. No, nakon što turska vlada nije tri godine ništa učinila, odlučio je rezultate istraživanja objaviti u istanbulskom časopisu Cumhuriyet. Ubrzo je protiv njega podignuta optužnica da je izdao povjerljive informacije.

Odbio se izviniti

"Ono što je ovde zanimljivo je da Ministarstvo zdravstva ni u jednom trenutku nije reklo da je sve to neistina", rekla je Milena Buyum, iz organizacije Amnesty International.

"Umesto toga, tvrdnja vlade da se radi o poverljivim informacijama sugeriše kako ima nečega u tome, odnosno da postoji stvarna opasnost po zdravlje stanovnika“, dodala je.

Prema turskom zakonu, Şık je mogao izbeći zatvorsku kaznu i dobiti pritvor ako izrazi žaljenje, no on je to odbio učiniti.

Želeo podstaći vlasti na rešavanje problema

"Ako skrivamo rezultate istraživanja, ne možemo raspravljati o mogućim rešenjima“, izjavio je Şık u sudnici.

"U člancima sam hteo informisati javnost o ovoj zdravstvenoj studiji, koja je držana u tajnosti, i podstaći vlast da krene s rešavanjem problema“, dodao je.

Bülent Şık brani se sa slobode sve dok se ne razmotri njegova žalba na sudsku presudu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Indeks.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.