NOVI PRLJAV VEŠ O TRAMPU: Ovoga puta umešan je premijer Australije - od njega je tražio nešto SKANDALOZNO
Tramp i Morison, Foto: AP

NY TIMES OTKRIVA

NOVI PRLJAV VEŠ O TRAMPU: Ovoga puta umešan je premijer Australije - od njega je tražio nešto SKANDALOZNO

Tramp koristi diplomatiju na najvišem nivou za svoje lične političke interese?

Objavljeno:

Američki predsednik Donald Tramp tražio je u telefonskom razgovoru od premijera Australije Skota Morisona da pomogne ministarstvu pravde da prikupi informacije koje bi diskreditovale istragu specijalnog savetnika Roberta Malera o Rusiji, rekla su dvojica dobro upućenih američkih zvaničnika, piše "Njujork tajms".

Kako se navodi, državni pravobranilac i ujedno ministar pravde SAD Vilijam Bar tražio je od Trampa da razgovara sa Morisonom, rekao je jedan od zvaničnika.

Time je Tramp, kako se navodi, zapravo zatražio od vlade Australije da ispita samu sebe.

Naime, kontraobaveštajna istraga FBI o navodnom mešanju Rusije u američke izbore 2016. počela je pošto su australijski zvaničnici tvrdili da je ruska vlada sugerisala Trampovoj kampanji objavljivanje politički štetnih informacija o Hilari Klinton.

Bela kuća je u međuvremenu ograničnila pristup transkriptu poziva na malu grupu predsednikovih saradnika, rekao je drugi zvaničnik dodavši da je reč o neobičnoj odluci sličnoj onoj u vezi sa razgovorom sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim zbog kojeg je pokrenuta procedura opoziva Trampa.

Razgovor sa Morisonom pokazuje do koje mere Tramp smatra Bara ključnim partnerom u nastojanju da pokaže da je Malerova istraga korumpirana i pristrasna, piše "Njujurk tajms".

Takođe, dodaje list, poput razgovora sa Zelenskim, i ovaj sa Morisonom pokazuje da Tramp koristi diplomatiju na najvišem nivou za svoje lične političke interese.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.