URAGAN LORENCO JE NAJJAČA OLUJA NA ATLANTIKU: U opasnosti nije Amerika već  EVROPSKE ZEMLJE i to OVE!
Oluja, Foto: Twitter / Jonathan Wennström / Marko Korošec

strašno

URAGAN LORENCO JE NAJJAČA OLUJA NA ATLANTIKU: U opasnosti nije Amerika već EVROPSKE ZEMLJE i to OVE!

Očekuje se da će Lorenco u utorak i sredu izbaciti 8-15 centimetara

Objavljeno:

Uragan Lorenco postavio je rekord u snazi dok se kreće centralnim delom Atlantika. Lorenco je u subotu u noći porastao u uragan kategorije 5, da bi do subote uveče opao na kategoriju 3. Iz Nacionalnog centra za uragane (NHC) javljeno je u subotu uveče da je Lorenco postao “najsnažniji zabeleženi uragan ovoliko daleko na severu i istoku atlantskog basena".

- Od 17.00 sati (AST) u nedelju, maksimalni vetrovi duvali su brzinom od 185 kilometara na sat, sa većim naletima. Postepeno slabljenje očekuje se u sledeća dva dana, ali Lorenco će tokom svog toka vremena ostati veliki uragan. Uraganski vetrovi protežu se 130 kilometara spolja od centra, a olujni vetrovi do 405 km – naveli su iz NHC.

Oluja se kreće na sever-severoistok brzinom od 16 kilometara na sat i na putu je da pogodi ili prođe pored Azora.

Očekuje se da će Lorenco u utorak i sredu izbaciti 8-15 centimetara kiše iznad većeg dela zapadnih Azora, stvarajući rizik od životno ugrožavajućih bujičnih poplava, dok će iznad centralnih Azora pasti 2,5-5 centimetara kiše. Talasanje vode širom basena Severnog Atlantika moglo bi stvoriti opasne struje.

Lorenco je uragan koji je otišao najviše na istok u Atlantskom okeanu od bilo koje od prethodnih 35 oluja kategorije 5 zabeleženih u Atlantiku od 1920. Prethodna rekordna oluja dospela je na istok basena na skoro deset stepeni (960 km) manje od Lorenca, koji bi takođe mogao uzrokovati oluje u delovima Velike Britanije, što je retkost, piše “Gizmodo”. Moguće je da će u Irskoj biti jakih vetrova zbog Lorenca, koji je do tada značajno oslabiti.

- Uragan Ofelija se isto ponašao i pogodio je taj region 2017, donoseći veoma snažne vetrove – kaže meteorolog Hejli Brink, dodajući da bi snažan vetar iz sistema koji je bio uragan bio redak fenomen u Britaniji.

Atmosferski naučnici ističu da postoji značajan dokaz da klimatske promene podstiču sve intenzivnije oluje. U istraživanju Centra Vuds Hole navodi se da će uragana kategorije 4 i 5 postati dvostruko više tokom sledećeg veka, čak i ako ukupni broj oluja opadne, a do kraja tog vremena globalni nivo mora porašće za oko metar.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Gizmodo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.