ŠIRAK JE BIO PROTIVNIK INVAZIJE NA IRAK: Britanski obaveštajci su otkrili prljavu tajnu preminulog predsednika!
Žak Širak, Foto: Profimedia

politika

ŠIRAK JE BIO PROTIVNIK INVAZIJE NA IRAK: Britanski obaveštajci su otkrili prljavu tajnu preminulog predsednika!

Ovu tvrdnju koja je ustalasala javnost s obe strane Lamanša

Objavljeno: 29.09.2019. 17:56h

Žak Širak, bivši francuski predsednik, nije se protivio ratu u Iraku zbog straha od humanitarne katastrofe, već zbog toga što je bio na platnom spisku Sadama Huseina, iračkog diktatora!

Ovu tvrdnju koja je ustalasala javnost s obe strane Lamanša izneo je ser Ričard Dirlav, koji je bio šef britanske obaveštajne službe MI6 od 1999. do 2004.

Pitanja bez odgovora

Upravo je Širak, koji je preminuo prošle nedelje, s predsednikom Rusije Putinom i Gerhardom Šrederom, tadašnjim kancelarom Nemačke, bio glavni protivnik invazije na Irak.

- Širak je često tvrdio da je bio u pravu kad je reč o Iraku, a da smo mi pogrešili. Ali njegov motiv za protivljenje ratu bio je sve samo ne iz humanitarnih razloga. Imamo jake indicije da je on od Huseina primio milione u mitu kako bi uticao na sprečavanje invazije - rekao je ser Ričard Dirlav.
Britanske obaveštajne službe navode da ima indicija da je Širak dobio najmanje šest miliona dolara od Sadama i da ih je upotrebio u predizbornim kampanjama 1995. i 2002. Novac je stigao iz Sadamovih ličnih fondova i isporučivan je preko posrednika.
- Mnogo je pitanja ostalo bez odgovora, a tiču se bliskog odnosa Sadama Huseina i Žaka Širaka -
dodao je ser Dirlav.

SAD i Velika Britanija su tvrdile da Sadam Husein poseduje oružje za masovno uništenje i da postoji realna opasnost da ono dođe u ruke Al Kaide.

Pretnja vetom

Međutim, Širak je otišao toliko daleko da je objavio da će upotrebiti veto u UN kako bi sprečio Džordža Buša mlađeg i Tonija Blera da proguraju rezoluciju kojom bi se podržala vojna intervencija u Iraku. Odnosi između Vašingtona i Pariza su se zbog toga naglo pogoršali. Situacija je otišla toliko daleko da su restorani u SAD brisali francuski jezik iz svojih menija, a francuski pomfrit je postao "slobodarski pomfrit".


Bonus video:


(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media