TREBALO JE DA IZDRŽI 180, A SPECIJALAC JE SASUO ČAK 587 METAKA! Rusi objavili snimak EKSTREMNOG TESTA KALAŠNJIKOVA
Koncern "Kalašnjikov", Foto: Printscreen / Youtube/Kalašnikov

wow

TREBALO JE DA IZDRŽI 180, A SPECIJALAC JE SASUO ČAK 587 METAKA! Rusi objavili snimak EKSTREMNOG TESTA KALAŠNJIKOVA

Koncern "Kalašnjikov" objavio je snimak "ekstremnog testa" automatske puške AK-74M, čiji je cilj bio da se testira snaga oružja tokom rafalne paljbe

Objavljeno:

Za testiranje je pripremljeno 26 šaržera kapaciteta 30 metaka, pri čemu je testirani mitraljez bio iz 2014. godine i već je imao neki stepen habanja. Specijalista koncerna gađao je neprekidnom rafalnom paljbom, menjajući šaržer jedan za drugim, sve do potpunog prestanka rada oružja.

Nakon 587 gađanja, na testiranoj puški AK-74M polomila se cev u blizini prednjeg žleba, a na samom žlebu se pojavila vatra. Nakon hlađenja na automatu su otkriveni tragovi diskoloracije (površina oksidnog filma), istopili su se žleb i omotač cevi "kalašnjikova" napravljeni od poliamida, cev oružja se iskrivila, a u šaržeru mu se zaglavila patrona.

Istovremeno su povratni mehanizam i mehanizam za okidanje, kao i zatvarač ostali netaknuti.

Predstavnici koncerna "Kalašnjikov" istakli su da, prema zahtevima Ministarstva odbrane Rusije, oružje mora da izdrži 180 gađanja rafalnom paljbom. Ovakav tempo paljbe nije normalan za oružje i pre ili kasnije dovodi do njegovog uništenja. Na taj način su stručnjaci koncerna ustanovili da AK-74M ne samo da ispunjava zahteve Ministarstva, već ih i nadmašuje.

Automatska puška "kalašnjikov" (AK) je oružje koje je ušlo u vojsku SSSR-a 1949. godine. Pušku je razvio Mihail Kalašnjikov. Trenutno su AK i njegove različite modifikacije najrasprostranjenije malokalibarsko oružje na svetu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.