DŽONSON MISLI DA JE ON MODERNI PROMETEJ: Skroz se pogubio, pa počeo da priča i o TERMINATORU (VIDEO)
Boris Džonson, Foto: AP

BIZARAN GOVOR U UN

DŽONSON MISLI DA JE ON MODERNI PROMETEJ: Skroz se pogubio, pa počeo da priča i o TERMINATORU (VIDEO)

Džonson je u govoru pred Generalnom skupštinom UN u šali je uporedio Bregzit s najstrašnijim mukama koje je, prema grčkoj mitologiji, trpeo Prometej

Objavljeno:

Britanski premijer Boris Džonson skratio je boravak u Njujorku u Ujedinjenim nacijama i vratio se danas u London "odlučniji nego ikada da sprovede Bregzit", prenosi Rojters.

Džonson, koji je sleteo na londonski aerodrom, suočava se s snažnim protivljenjem opozicije njegovim planovima, posle odluke Vrhovnog suda da je nezakonito suspendovao parlament.

Za sada se još ne zna šta će se tačno desiti u mučnom procesu Bregzita, ali britanska agencija smatra da Džonson može da očekuje osude prilikom današnjeg zasedanja parlamenta.

Džonson je odbacio pozive pojedinih političkih protivnika da podnese ostavku, ali je lider opozicionih laburista Džeremi Korbin rekao danas da sada nije vreme da parlament pokuša da ga svrgne s vlasti.

- Jednostavno naš prioritet je da sprečimo izlazak iz EU bez dogovora 31. oktobra - rekao je Korbin u intervjuu za Bi-Bi-Si radio 4.

Džonson je u govoru pred Generalnom skupštinom UN u šali je uporedio Bregzit s najstrašnijim mukama koje je, prema grčkoj mitologiji, trpeo Prometej.

Džonson je u govoru koji je Rojters nazvao pomalo bizarnim govorio o "terminatorima iz budućnosti s ružičastim očima", "zastrašujućim pilićima bez udova" i "frižideru koji će pištati tražeći još sira".

Prema grčkoj mitologiji, Zevs je kaznio Prometeja jer je ukrao vatru od bogova i dao je ljudima tako što ga je prikovao na Kavkaz i poslao orla da mu kljuca jetru. Svaki put kad bi se Prometejeva jetra regenerisala, orao bi je iznova kljucao.

Džonson se našalio da bi, ako pojedini članovi britanskog parlamenta isterali svoj način za sprovođenje Bregziaa, usledio proces koji bi beskonačno trajao, poput Prometejevih muka, prenosi Rojters.

- I to je trajalo večito, otprilike kakvo bi bilo iskustvo Bregzita u Velikoj Britaniji, da su naši poslanici isterali svoje - rekao je Džonson.

Džonson je u obraćanju pred Generalnom skupštinom UN govorio o šteti koju tehnologija može da prouzrokuje ukoliko se pogrešno upotrebi i prednostima koje može da donese čovečanstvu ukoliko se ispravno koristi, a njegovo obraćanje je AP ocebio kao "dramatično i energetsko" .

Prva potencijalna budućnost na koju je Džonson ukazao je distopijska - u kojoj tehnologija prožima svaki deo ljudskog života, i to ne na dobar način.

Digitalni asistenti, upozorio je, pretvaraće se da primaju naređenja, ali će zapravo posmatrati ljude i delovati protiv njihovih interesa.

Kompjuteri će odlučivati šta ćete dobiti, šta smete da radite i ko ćete biti, rekao je Džonson.

- Možete da čuvate tajne od svojih prijatelja, roditelja, dece, lekara, čak i od ličnog trenera, ali je potreban pravi napor da sakrijete misli od Gugla. A ako je to danas istina, u budućnosti možda neće postojati mesto da se sakrijete - naveo je britanski premijer.

On je upitao da li se tim algoritmima mogu poveriti životi i nade ljudi.

- Jesmo li osuđeni na hladnu i tešku budućnost u kojoj kompjuter kaže 'da' ili 'ne'? - upitao je britanski premijer.

On, međutim, smatra da ukoliko se stvari urade na pravi način, budućnost bi mogla da bude drugačija.

- Moramo da pronađemo pravu ravnotežu između slobode i kontrole - poručio je Džonson.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.