OČI CELOG SVETA SU UPRTE U IZRAEL: Na izborima nema pobednika, da li će KOALICIJA biti politička budućnost zemlje?
Hoće li se formirati koalicija?, Foto: EPA/ABIR SULTAN

sledeći korak

OČI CELOG SVETA SU UPRTE U IZRAEL: Na izborima nema pobednika, da li će KOALICIJA biti politička budućnost zemlje?

Izbori prošle sedmice održani su nakon glasanja u aprilu

Objavljeno:

Dve najveće izraelske političke stranke sastale su se danas da pregovaraju o mogućnosti obrazovanja vlade jedinstva pošto na izborima 17. septembra nije bilo jasnog pobednika.

Današnjem sastanku prethodio je razgovor lidera saveza partija centra Benija Ganca i premijera Izraela Benjamina Netanjahua, vođe rivalskog konzervativnog Likuda.

Njih je na sastanak u predsedničku rezidenciju u Jerusalimu pozvao predsednik Izraela Ruven Rivlin u cilju rešenja političkog zastoja koji bi mogao dovesti do trećih izbora za manje od godinu dana.

Predsednik Izraela je zadužen da izabere kandidata za premijera nakon parlamentarnih izbora.

Taj zadatak je obično formalnost ali je sada mnogo komplikovaniji jer ni jedan od vođa dve glavne partije ne može sam da izgradi stabilnu parlamentarnu većinu, navodi AP.

Rivlin je posle jučerašnjeg sastanka izjavio da su Netanjahu i njegov glavni protivnik Ganc napravili "značajan korak" ka obrazovanju vlade jedinstva, preneli su izraelski mediji.

Obzirom da je na izborima Gancov savez osvojio 33 poslanička mesta, a Netanjahuova partija dva manje, predsednik Izraela je predložio novu vladu koja uključuje obe partije jer ni jedna od njih nema dovoljno partnera za većinu od 61 od ukupno 120 poslanika u parlamentu.

Rivlin je još ranije rekao da će učiniti sve da izbegne treće izbore.

Izbori prošle sedmice održani su nakon glasanja u aprilu.

Predsednik Izraela je posle tih izbora poverio Netanjahuu zadatak da obrazuje vladajuću koaliciju u čemu on nije uspeo. Potom je brzo raspušten parlament i raspisani su novi izbori.

- Sada je na vama red. Odgovornost za osnivanje vlade je na vama i narod očekuje da nadjete rešenje i da sprečite dalje izbore čak i ako to podrazaumeva ličnu i ideološku cenu - rekao je Rivlin obraćajući s Netanjahuu i Gancu.

U zajedničkom saopštenju posle sastanka najavljene su današnje diskusije partija i ponovo sastanak sa predsednikom Rivlinom u sredu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agecnije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.