Podaci UNICEF: Jedno od petoro dece Boko Harama su bombaši samoubice (FOTO)

NASILJE I UBIJANJE

Podaci UNICEF: Jedno od petoro dece Boko Harama su bombaši samoubice (FOTO)

Nigerijska islamistička grupa koja je poslednjih meseci pretrpela znatne gubitke u vojnim ofanzivama na tom području, sve češće organizuje napade bombaša samoubica za koje redovno koriste žene i devojčice
Objavljeno:

Više od 75 odsto dece bombaša su devojčice, navodi UNICEF u izveštaju objavljenom gotovo tačno dve godine od kako je Boko Haram oteo 276 učenica u Čiboku. Jednom davno čitava planeta disala je za njega: Dan kad smo svi bili Jurij Gagarin (FOTO) (VIDEO) Boko Haramovo korišćenje dece bombaša samoubica povećalo se prethodnih godinu dana i sada jedan od pet samoubilačkih napada izvode deca, saopštio je u utorak UNICEF. Sa četvoro dece iskorišćene za bombaške napade u 2014. godine, broj je u 2015. godini porastao na 44, ističe UNICEF koji je prikupio podatke iz Nigerije, Kameruna, Čada i Nigera, gde deluje ta grupa povezana s organizacijom Islamskom državom (IS).

- Da budemo jasni: ta deca su žrtve, a ne počinitelji - rekao je Manuel Fontani, direktor UNICEF-a za zapadnu i srednju Afriku. - Prevara dece i njihovo prisiljavanje na ubijanje jedan je od najstrašnijih oblika nasilja u Nigeriji i u susednim zemljama - dodao je Manuel.
Nigerijska islamistička grupa koja je poslednjih meseci pretrpela znatne gubitke u vojnim ofanzivama na tom području, sve češće organizuje napade bombaša samoubica za koje redovno koriste žene i devojčice. Napadi su se proširili u susedne zemlje, najpre u Kamerun. Prema podacima UNICEF-a u Nigeriji se dogodilo 89 bombaških napada, u Kamerunu 39, u Čadu 16 i u Nigeru 7. (Espreso.co.rs / Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.