Zašto se Albanci toliko kunu u nju: U sve im dirajte, samo u zastavu ne! (FOTO)

ona im je svetinja

Zašto se Albanci toliko kunu u nju: U sve im dirajte, samo u zastavu ne! (FOTO)

Prihvaćena u narodu kao simbol njegovog jedinstva, albanska zastava je temelj nacionalnog identiteta i jedna od retkih u svetu kojoj je posvećen najveći državni praznik
Objavljeno: 18:20h

U susret sutrašnjoj fudbalskoj utakmici u Elbasanu između Albanije i Srbije, pokušaćemo da čitaocima Espresa objasnimo značaj koji zastava susedne zemlje ima za nacionalnu svest i državnost ovog balkanskog naroda. Uhapšen Albanac koji je pustio dron u Beogradu: Policija pronašla oružje kod vođe Balista! Albanski teroristi prete krvoprolićem: Napašćemo srpske fudbalere, dobiće šta zaslužuju! Albanci prekršili dogovor: Srpski fudbaleri neće da uđu u hotel? Dan nezavisnosti koji Albanija slavi svakog 28. novembra kolokvijalno se naziva i Dan zastave. Tog dana je pre 103 godine u Vljori ova balkanska država proglasila nezavisnost.

Zajedničkom zastavom nivelišu se brojne podele unutar nacionalnog tkiva - verske (više od polovine Albanaca su muslimani, hrišćana ima oko 15%; katolika gotovo duplo više nego pravoslavaca) i geografske (Gege na severu, Toske na jugu).
Ne tako davno, albansko društvo je bilo plemenski uređeno, a nije bez važnosti i da li dolazite sa planinskog ili ravničarskog područja.
Komunistički vođa Enver Hodža dao je snažan nacionalni impuls ideologijom sažetoj u izjavi: "Jedina religija Albanaca je albanstvo."
"Šćiperija" na albanskom znači "Zemlja orlova", a kao "Šćipetar" je označen sin ove grabljivice.
Lingvisti se ne slažu oko porekla reči "Albanija". Jedino što se sa sigurnošću zna je da je latinska.
Otkud dvoglavi orao? Srednjovekovni otac nacije Skenderbeg ga je pod uticajem Vizantije imao na svom grbu. Inače je njegov šlem ukrašen rogovima jarca još jedna nacionalna relikvija koja krasi grb zemlje.
Printscreen
Prema modernim tumačenjima, jedan orao gleda na sever, a drugi na jug, čime predstavlja kohezivni faktor nacije.
Zastava se kao omiljeni nacionalni simbol koristi svuda gde žive Albanci - osim u Albaniji, u upotrebi je i na Kosovu i Metohiji, u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, Makedoniji, Crnoj Gori, Grčkoj i Italiji. Koristi je i milionska albanska dijaspora.
Albanija je u svojoj vekovnoj istoriji bila kraljevina, fašistički protektorat, komunistički ustrojena zemlja i demokratska republika. Sa ideologijama su se menjali propratni simboli, ali je dvoglavi orao jedini ostajao na zastavi kao konstanta.
S obzirom da su se nacionalno emancipovali tek u prošlom veku, i Albanci dele sudbinu ostalih balkanskih naroda čije se moderne nacije u društvenoj teoriji vode kao "zakasnele". Ako je za utehu, među njih spadaju i Nemci i Italijani.
Likovi na spornoj dron-zastavi su moderni očevi nacije - Isa Boljetinac - pisac Deklaracije nezavisnosti iz 1912, poznat po izjavi "Dobro mi je samo kada je Albaniji dobro" i Ismail Ćemali, prvi predsednik, premijer i ministar spoljnih poslova Albanije.
(M. N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.