VEĆ TRI BEBE SE RODILE SA JEZIVIM DEFORMACIJAMA: Nešto čudno se dešava! BABICA razotkrila veliki SKANDAL
Bebe se rodile sa deformacijama (ilustracija), Foto: Profimedia

NIJE SLUČAJNOST

VEĆ TRI BEBE SE RODILE SA JEZIVIM DEFORMACIJAMA: Nešto čudno se dešava! BABICA razotkrila veliki SKANDAL

Između jula i početka septembra ove godine rođene su tri bebe s jednostranim deformacijama ruke, a dolaze iz porodica koje žive na tom području

Objavljeno:

Nemačke vlasti pokrenule su istragu nakon što je otkriveno da su u bolnici Sveta Marija u Gelsenkirhenu, na zapadu zemlje, u vrlo kratkom razdoblju rođene tri bebe s deformacijom udova.

Između jula i početka septembra ove godine rođene su tri bebe s jednostranim deformacijama ruke, a dolaze iz porodica koje žive na tom području.

Uprava bolnice u saopštenju napominje da između porodica iz kojih dolaze novorođene bebe nema etničkih, kulturoloških niti socioloških sličnosti koje bi možda mogle da objasne deformacije.

- U dva slučaja reč je o deformaciji leve ruke, gde bebe imaju normalnu podlatkicu, ali dlanovi i prsti nisu razvijeni. Kod drugog deteta reč je o desnoj ruci s deformacijom. I kod nje je ustanovljena nerazvijenost ruke i prstiju, uprkos normalno razvijenoj podlaktici, navodi se u saopštenju bolnice.

- Već dugi niz godina nismo videli ovakvu vrstu deformacije. Višestruki slučaj deformiteta kod novorođenčadi može biti slučajnost, no mi smatramo da se ova tri slučaja moraju istražiti - navode u saopštenju.

Prema statističkim podacima, između 1 i 2 posto dece rađa se s deformitetima, kažu u bolnici. Slučaj je dospeo u javnost zahvaljujući Sonji Ligett-Igelmund, koja radi u Kelnu i upozorava da ova tri slučaja nisu usamljena.

Za CNN je izjavila da je za tri slučaja u Gelsenkirhenu saznala na internetskom forumu od drugih babica. Napominje kako se ovakvi slučajevi događaju, ali da su vrlo retki, no smatra kako su tri slična slučaja u samo nekoliko meseci ipak predstavljaju znak za uzbunu.

- Meni lično je ovo previše. Jedna babica tokom svog radnog veka naiđe na jedan ovakav slučaj. Tri slučaja u tri meseca nisu normalna, poručila je.

Nakon što je izašla u javnost s ovim slučajem, Ligett-Igelmund izvestila je kako su je konktaktirale još neke porodice u Nemačkoj čija su deca rođena sa sličnim deformacijama..

- Sve bebe imaju iste deformacije. Načelno govoreći, sva deca za koju sam saznala rođena su u zadnje tri godine, a mnogi od njih ovoga leta.

Ipak ne postoji nacionalni registrar koji bi potvrdio ovakav trend, babica iz Kelna ističe kako je njegovo osnivanje od vitalnog značaja.

U bolnici Sveta Marija ističu kako deformiteti udova u trudnoći mogu biti uzrokovani infekcijom ili konzumacijom toksičnih tvari raznih vrsta tokom trudnoće. Druge mogućnosti, kažu u bolnici, uključuju sindrom stezanja prstenova - kada se vlakna iz amnionske vreće omotaju oko fetusa, uzrokujući deformacije - ili se pupčana vrpca omota oko udova fetusa.

Ministarstvo zdravstva pokrajine Severna Rajna-Vestfalija da ovaj slučaj razmatraju vrlo ozbiljno te planiraju stupiti u kontakt sa svim bolnicama u zemlji kako bi utvrdili je li bilo još ovakvih slučajeva. Na taj način žele utvrditi je li osnivanje registra potrebno i svrsishodno.

Ovaj alarmantni slučaj podseća na događaj iz 60-tih godina i talidomidsku tragediju kada je nemačka kompanija 'Grünenthal' na globalno tržište stavila sedativ pod imenom 'Contergan', novi preparat koji su uzimale trudnice protiv jutarnjih mučnina i nesanice. Zbog uzimanja talidomida tokom trudnoće rođeno je na hiljade dece s teškim malformacijama, a nekoliko desetina hiljada novorođene dece umrlo je pri rođenju.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.