SILOVAO ME JE TRI DANA, PUZALA SAM DO TOALETA: Roditelji je udali sa 13 GODINA zbog VIZE - tada je počeo njen PAKAO
Ilustracija, Foto: Shutterstock

MALOLETNIČKI BRAKOVI

SILOVAO ME JE TRI DANA, PUZALA SAM DO TOALETA: Roditelji je udali sa 13 GODINA zbog VIZE - tada je počeo njen PAKAO

Širom sveta milione devojčica sile na brakove s nasilnicima, dok njihovi roditelji ni ne trepnu predajući im ih u ruke

Objavljeno: 18.09.2019. 09:59h
  • 1

Ana Džons imala je samo 16 godina kad je ušla svojoj majci u kupatilo i rekla joj da odlazi.

Mama je vrištala za njom "ne možeš otići, zvaću policiju!".

- A šta ćeš im reći, da me oteo moj muž? - uzvratila joj je Ana.

Nekoliko dana ranije majka ju je ispratila do gradske većnice kako bi dala dozvolu da se njena ćerka uda za 30-godišnjeg Tima. Samo dan pre, njena je majka otpratila nju i Tima u gradsku vićnicu, budući da je morala dati svoju dozvolu za ulazak u brak maloletnice. Ipak, njihov je dogovor bio kako će Ana završiti prvi razred srednje škole živeći zajedno s majkom, a potom se useliti Timu sledećeg leta, piše Express.

Međutim, čim su se venčali, njena majka tu više nije mogla puno učiniti.

- Ona se potpisala, on se potpisao. Ja čak nisam morala da potpišem ništa - priča Ana, danas stara 32 godine.

Ana je upoznala Tima, medicinskog tehničara, kad se lečila na klinici za mentalno zdravlje na jedinici za adolescentkinje. Njeno je detinjstvo bilo teško od samog početka, majka je zatrudnela s njom u 45-oj te je bila neželjeno dete. Njen je otac uvek bio na putu kao vozač kamiona. Kad je s 12 godina saznala da joj otac ima uznapredovali karcinom pluća, morala je brzo da odraste.

- Kuvala sam mu, presvlačila ga, prala. Bio je to težak teret za mene tako malu, a stvorilo je u meni velik animozitet prema mami- svedoči Ana.

Otac je umro kad je imala 13 godina, a majka ih je odmah spakovala i preselila, gde je morala da se suočava s gubitkom svih prijatelja i promenom škole.

- Postala sam anksiozna, neprestano sam vikala, a mama nije znala šta sa mnom pa me prijavila u kliniku - priseća se.

U klinici je Ana bila uzoran pacijent, kao devojčica kojoj je falilo samo malo pažnje i usmerenja. Tamo je upoznala Tima, koji je počeo flertovati s njom, pomalo, na nesumnjiv način. Ubacivao joj je poruke kao što su "kudabih volela ići, ja ću te odvesti" koje su ubrzo eskalirale u " mislim da moj život više neće imati smisla kad ti odeš odavde".

Prvog dana kad je došla kući, videla je propušten poziv iz klinike. Bio je to Tim, koji je nazvao i drugi dan, kad se javila. Njihov se odnos razvio kroz telefonske razgovore, koji su rezultirali vikend posetima.

Ani se ispočetka svideo Tim, na onaj devojački način kad neko usamljenoj devojčici daje pažnju i govori joj da je lepa. Jednom mesečno, Tim bi prespavao u kući kod njene majke, a iako je bio svestan da je 15 godina stariji od nje, nazivao je njihov odnos "posebnim" i "drugačijim", a prihvatanje odnosa od strane njene majke činilo je celu stvar nekako O.K. i prihvatljivom. Budući da je Ana bila fokusirana na školu i nije se svađala s majkom, to je njoj ostavljalo slobodu življenja vlastitog života bez brige o ćerki.

foto: Profimedia

Stoga, kad ju je Tim pitao bi li dozvolila brak između njih dvoje 4 meseca pre Aninog 16-og rođendana, odmah je pristala. A iako su se dogovorili da će ona ostati da  živi kod majke još neko vreme, on je imao neke druge planove. Spakovao je njene stvari čim su obavili venčanje, i već je sledeće jutro rekao njenoj majci kako su odlučili da odu- i to joj dovikujući kad se ona tuširala, namerno isplaniravši zakasnelu reakciju.

U SAD-u je, kao i većini zemalja zapadnog sveta, zabranjen brak za mlađe od 18 godina. No, jedna od rupa u zakonu je pristanak roditelja, kao što je to bio Anin slučaj. U tom slučaju, većina zakonodavstava uopšte nema propisanu najmlađu starost potrebnu za brak. Anu su izbacili iz škole, prvo jer su mislili da je trudna, a zatim kad su saznali da nije, jer je samo pitanje vremena "kad će biti".

Nesposobna da se obrazuje, zaposlila se na minimalnu platu, dok je njen muž Tim dao otkaz i dane provodio u opijanju. Imao je stalne ljubomorne ispade, glumio da će se ubiti, pretio joj. U dobi od 18 godina, bila je trudna. Muž ju je tada odveo u striptiz klub i počastio je "plesom u krilu" koji je striptizeti platio njenim novcem.

Postao je sve nasilniji, što je bilo pospješeno alkoholom, pa ju je počeo udarati, gušiti - sve dok je to njihova beba, devojčica, posmatrala sa strane. Napokon je zatražila razvod, a on je pristao samo pod uslovom da mu da puno starateljstvo nad malom, rekavši joj da kao bivši psihijatrijski slučaj nikad neće dobiti dete. Pristala je, što je odluka koju žali i danas. Nakon razvoda završila je studije istovremeno radeći, a obrazovala se da bude socijalni radnik. S vremenom se njena veza s ćerkom popravila, a Ana je čvrsto odlučila kako se nikad više neće udati.

To naravno iskorištavaju brojni roditelji koji sile decu na brak, kao što je bio slučaj s Nailom Amin. Ona je živela u SAD-u od svoje četvrte godine. Nju su roditelji kad je imala 8 godina obećali za brak njenom rođaku iz Pakistana, tada starom 28 godina.

- Smisao svega je bilo pribavljanje zelene karte njemu. Tako su me odveli na praznike u Pakistan kad sam imala 13 godina i tamo smo potpisali Nikah, islamski ugovor o braku - kaže Naila.

Kad se vratila u SAD, nastavila je s normalnim životom, a čak se počela i viđati s jednim dečkom kad je imala 15 godina. Njen je otac saznao, pobesneo te je za kaznu poslao u Pakistan gde je trebalo da ostane do svoje 18-e.

Tamo je bila prisiljena da živi sa svojim mužem, a priseća se kako je bila zatvorenik u kući. Muž joj je oduzeo svu muziku, knjige i časopise te je tražio od nje da mu služi. Odbila je seks s njim, a nakon 10 dana suživota, pokušala je da pobegne. Muž ju je pronašao i vratio, nakon čega ju je pretukao pred 30 ljudi. Kad su svi otišli, zverski ju je silovao.

- Krvarila sam danima, navlačio me za kosu od zida do zida - priseća se svoje traume.

foto: AP

To mu je postala stalna praksa, govoreći kako se s njom ne može drugačije. Obično ju je tukao električnim kablovima, udarao ju je u glavu. No, pomoći nije bilo, nalazila se u smrtnoj zamci.

Pokušala je da se ubije nekoliko puta, koristeći pesticide u pilulama koje se prodaju u Pakistanu. Sestrična joj je pomogla da dođe do njih, no neko je načuo njihov razgovor, pa ju je muž opet pretukao pred publikom, a kasnije i silovao - tako da tri dana uopšte nije mogla da hoda, puzala je do WC-a.

Naili se ipak posrećilo u jednom trenutku - u poseti svojoj baki u Pakistanu, zazvonio je telefon i otišla je na sprat da razgovara s majkom. Ona ju naravno nije htela saslušati, no uspela je nazvati dežurne službe u SAD-u objasnivši im svoju situaciju. Socijalna radnica koju je dobila mesec se dana borila s administracijom da je oslobodi, u čemu je naposletku i uspela.

No, nažalost, ove priče nisu samo redak fenomen, svedoče statistike, a širom sveta milione devojčica sile na brakove s nasilnicima, dok njihovi roditelji ni ne trepnu predajući im ih u ruke.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Express)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media