PUTINOVI SPECIJALCI VLADAJU SVETSKIM PODZEMLJEM! Ko su Solntsevskaja Bratva?
Opasna ekipa..., Foto: Printscreen/youtube

saznanje

PUTINOVI SPECIJALCI VLADAJU SVETSKIM PODZEMLJEM! Ko su Solntsevskaja Bratva?

Izgleda da u savremenom svetu nedosanjani san Don Vita Corleonea da njegova mafijaška organizacija postane legalni biznis polako postaje stvarnost mnogih mafijaša

Objavljeno: 18:46h

Izgleda da u savremenom svetu nedosanjani san Don Vita Corleonea da njegova mafijaška organizacija postane legalni biznis polako postaje stvarnost mnogih mafijaša. Današnje mafijaške organizacije uspešno posluju delom sveta blisko sarađujući sa državnim administracijama, a javnost ih vidi kao ugledne i dobrostojeće poduzetnike sa dobrim namerama.

Najuspješniji globalni biznismen među mafijašima ruska je kriminalna organizacija Solntsevskaja Bratva koja godišnje 'okrene' oko 8.5 milijardi dolara.

„Članovi su regrutovani iz redova bivših časnika KGB-a, specijalnih postrojbi i vladinih službenika. Izvrsno se snalaze u svetu cyber kriminala i prevara, a kontroliše ga i reketirenje, kamatarenje, trgovinu drogom i prostituciju. Za razliku od talijanske mafije koja kada te ubije, barem tvojoj ženi pošalje buket cveća, ovi momci bez da trepnu likvidiraju tebe, tvoju ženu, tvog ujaka, strica, nećake, komšije i prijatelje“, kazao je američkim medijima jedan bivši FBI-ev operativac koji je istraživao mutno poslovanja Bratve u SAD-u.

Rat s Čečenima

Bratvu je kasnih 80-ih osnovao bivši konobar Sergej Mihajlov, a baza joj je u moskovskom okrugu Solntsevo. Počeli su kao lokalna banda, a danas su među najvećim igračima u svetu globalnog organiziranog kriminala. U svoje redove u početku su regrutirali revoltirane i agresivne nezaposlene mlade muškarce koji su nasiljem sijali strah i trepet ulicama Moskve.

Ranih 90-ih sukobili su se sa čečenskom mafijom koja im je nameravala oduzeti deo kolača. Kako bi ih pobedili, udružili su se sa bandom Orekovskaja i drugim slavenskim mafijaškim grupama. Nakon krvavog rata i mnogih bitaka poput one u jednom kazahstanskom kinu u kojoj je poginulo šest Čečena i četiri Rusa, izvojevali su pobedu.

foto: Printscreen

Postsovetska tranzicijska era u Rusiji bila je plodno tlo za razvoj ambicioznih mafijaških organizacija poput Bratve. Svetsku je slavu Bratva stekla najpre organiziranjem globalnog lanca prostitucije i trgovine ženama iz sovetskih republika koje su i dalje iznimno 'tražena roba' među zapadnjačkim poslovnjacima koji posećuju elitne bordele.

Tražena roba

Zbog sveopšteg siromaštva koje je zavladalo Rusijom nakon raspada SSSR-a lepih i siromašnih žena idealnih za ovu vrstu eksploatacije bilo je u izobilju. Svoje žrtve mafijaši najčešće su mamili obećanjem dobro plaćenog posla u inostranstvu. Potom bi im zaplenili putne isprave i prisilili da za minimalnu ili nikakvu platu rade u bordelima delom velikih metropola koje su kontrolisani u potpunosti.

Ako bi neka od njih odbila prostituciju, odveli bi je da gleda ubistvo neke od žena koje su takođe odbile raditi, a na kraju bi joj zapretili likvidacijom čitave njene porodice što, kada je u pitanju ruska mafija, nikada nije prazna pretnja.

Na svetskom tržištu ljudima, žene iz bivših sovjetskih republika mogu dostići cenu i do 15.000 dolara, zavisno od 'kvaliteta proizvoda'. Što su starije cena im pada, a glasine kažu da neke od seksualnih robinja ruske mafije kada ostare budu ubijene, a njihovi organi prodani za ilegalne transplantacije.

Javila se na oglas za konobaricu

Novinar Dejvid Harison za londonski Sunday Telegraph napisao je priču o Irini Valinski, 21- godišnjoj Litvanki koja je uspela pobeći iz ralja prostitucije. Pre toga šest dana nedeljno radila je kao 'maserka' u dva londonska stana, a dnevno je imala 25 do 30 mušterija koje su joj plaćale između 300 i 800 dolara za usluge. Sav novac morala je predati svojim 'vlasnicima'.

Kao većina žrtava trgovine ljudima Irina se javila na oglas za posao konobarice u Londonu koji je videla u novinama. Kada je stigla u London, sastala se sa Albancem koji joj je oduzeo putovnicu i rekao da je za nju platio 8.200 dolara te da će raditi za njega dok ne otplati dug.

foto: Printscreen

„Silovao me već prvu noć kako bi me slomio. Pomišljala sam na bežanje, no nikad me nije ostavljao samu. Svaki me dan tukao, a redovito su me silovali i njegovi prijatelji dok na kraju nisam izgubila volju za bežanjem“, ispričala je novinaru.

Pametni Don

Bratva je kasnije proširila svoje poslovanje na niz lukrativnih poslova, njen strelovit uspon ka samom vrhu svetskog organizovanog kriminala počeo je kada je lider organizacije postao Semion Mogiljevič. On je u početku za organizaciju samo prao novac zbog čega je tri godine bio u zatvoru, ali kasnije je postao kolovođa svih njenih globalnih operacija. FBI ga danas traži zbog učestvovanja u multimilijunskoj novčanoj prevari.

Usprkos tome, Mogiljevič slobodno živi u elitnoj moskovskoj četvrti sa ženom i troje dece, a zahvaljujući izraelskom i grčkom pasošu, slobodno putuje svetom gde želi. Priča se da zahvaljujući Tuđmanovoj administraciji poseduje i hrvatski pasoš, no to nikada nije potvrđeno. Semion, kojeg zovu još i Pametni don uspešno živi u seni navodno zbog dobrih konekcija sa ruskom, izraelskom i mađarskom vladom te učestvuje kao važan partner u distribuciji ruskog plina. Jednu od svojih plinskih kompanija cinično je nazvao Bratva.

Solntsevskaja Bratva na globalnoj razini uspešno sarađuje i sa drugim velikim mafijaškim organizacijama. U kokainskom biznisu partner su im najveći kolumbijski i meksički klanovi, a na dalekom istoku Yamaguchi Gumi, najveća organizacija japanske jakuze. Vreme italijanske mafije je prošlo, a za Ruse je trenutno samo nebo granica.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.