ŽIVE POVUČENO, PLAŠE SE SVOJE SENKE: Ovo je život BIVŠIH TAJNIH AGENATA
Tajni agent / Ilustracija, Foto: Profimedia

dugo skrivana tajna

ŽIVE POVUČENO, PLAŠE SE SVOJE SENKE: Ovo je život BIVŠIH TAJNIH AGENATA

CIA je navodno pre dve godine iz Moskve povukla tajne agente. Kakav je njihov život posle toga?

Objavljeno:

Bivši savetnik Donalda Trampa Kris Kosta govori o usponima i padovima bivših agenata.

Američka televizijska stanica CNN i list Nujuork tajms su u ponedeljak izvestili da je bivši zaposleni Kremlja, koji je godinama u Moskvi radio kao agent CIA-e, još pre dve godine povučen iz glavnog grada Rusije.

Međutim, nije jasno zašto je povučen: da li zbog straha od Trampovog odnosa prema tajnim informacijama ili zbog straha da bi pobegao. Kasnije se ispostavilo da se radi o Olegu Smolenkovu, jednom od bivših taposlenih Kremlja, koji je je radio za spoljnopolitičkog savetnika predsednika Putina.

Ako je Smolenkov zaista bio agent CIA-e onda je on kasnije u SAD-u živeo bez da se to držalo u posebnoj tajnosti.

"Živeo je povučeno", citira Njujork tajms, 63-godišnjeg Grega Talija, čija se kuća nalazi preko puta Smolenkove. Čini se da su on i njegova žena nekretnine kupovali na svoja prava imena. Mediji prenose reči komšija porodice Smolenkov, koji kažu da je on zajedno sa suprugom nakon izveštaja o boravku u SAD odmah napustio kuću.

Direktor međunarodnog muzeja o špijunima u Vašingtonu Kris Kosta pažljivo prati celu priču. Kosta je takođe bivši agent sa 30-godišnjim iskustvom. U poslednje vreme je bio na vodećim funkcijama u nacionalnom Veću za sigurnost i specijalni savetnik Donalda Trampa.

"Zaštita od ubistva"

Kosta kaže da su neki detalji iz priče o Smolenkovu nejasni.

"Nemam podatke iz prve ruke, ali imam iskustva u takvim stvarima", rekao je Kosta u intervjuu za DW. Bio je iznenađen što je navodni agent CIA-e tako javno kupio kuću. Prošle godine je Vašingron u podacima o nekretninama naveo da će se "Američka vlada potruditi da zaštiti agente od ubistva ili bilo čega sličnog."

Kad su prvi novinari stigli do Smolenkove kuće, prišli su im nepoznati muškarci u SUV-u, koji su se predstavili kao prijatelji vlasnika kuće. Može li kuća biti zamka potencijalnih plaćenih ubica? "To je veoma malo verovatno", kaže Kosta i dodaje da je to krajnje atipično".

Generalno, Kosta je skeptičan prema istinitosti priče o navodnom super-špijunu iz Kremlja.

Takođe, Majk Pompeo je rekao da je većina izveštaja koje je pročitao ustvari netačna.

"Mislim da je zanimljivo, ali da ne znamo celu priču."

Agenti se u SAD mogu osećati sigurno

Koliko je siguran agent CIA-e u SAD kada bude vraćen u zemlju? Da li je Moskva ikad pokušala ubiti bilo koga na američkoj teritoriji ko se u Kremlju smatra "izdajnikom"?

"Dobro pitanje", odgovorio je Kosta i dodaje da ni sovjetske, ni ruske obaveštajne agencije nisu to pokušale u SAD-u ni u slučaju bivšeg generala KGB-a Olega Kalugina, koji je emigrirao u SAD, a Rusija ga osudila u odsustvu. Agenti iz Rusije se u SAD mogu osećati sigurno.

"Nijedna druga država se ne bi mogla opisati kao sigurna", kaže Kosta.

Čak je i u Velikoj Britaniji došlo do napada prošle godine na rusko-britanskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegovu kćerku. To ne znači da Rusi to u budućnosti ne bi mogli pokušati u SAD-u, priznao je Kosta.

Život posle

Šta rade agenti nakon što budu povučeni iz Rusije? Direktor muzeja u Vašingtonu kaže da obična "karijera" izgleda jednostavno:

"Preselite se u SAD ili Veliku Britaniju, a zatim možete da nastavite da savetujete obaveštajne agencije."

Beg iz Kremlja

Koliko često agent, koji je razdužen, dobije novo ime ili identitet? Kosta je izbegao da odgovori na ovo pitanje.

"Ne mogu reći koliko je ljudi dobilo nova imena i identitete, ali poznavao sam one koji su živeli relativno normalnim životom, ali nikako pod pravim imenom."

Da li i luksuz spada u relativno normalan život, o kojem Kosta govori?

"Ne, takvi navodi nisu tačni ", kaže Kosta. On je pre nekoliko godina kod kuće organizovao sastanak sa bivšim agentima.

"U mojim očima ovo nije život u luksuzu i glamuru." Naravno da većina bivših agenata danas vodi bolji život u SAD-u, jer su mnogi pobegli od totalitarnih vlada. Ali novi život uvek prate novi izazovi: "Teško je”, kaže Kosta.

Osuđen na smrt

Ne postoje samo "usponi", već "usponi i padovi". Takva tipična priča za Kostu je ona o Kimu Filbiju, koji je bio visoki zvaničnik britanske obaveštajne službe i koji je sredinom 20. veka radio za Moskvu, a kasnije pobegao u Sovjetski Savez, gde je do kraja živeo veoma usamljeno.

"Njegov život, o kojem govorimo u našem muzeju, bio je uobičajena mustra: puno je pio i nikad se nije osećao prihvaćenim."

Priča Olega Penkovskog je još gora.

"Bio je oficir sovjetske vojne tajne službe i takoreći špijun Džona F. Kenedija."

Depeše Penkovskog stavljene su direktno završavale na stolu američkog predsednika.

"To je omogućilo SAD da donesu ispravne odluke u kubanskoj raketnoj krizi, kaže Kosta.

"U idealnom bi svetu Penkovskij primetio da ga na oku ima ruska kontrabavještajna služba. Međutim, on to nije primetio”. Pukovnik Penkovski je 1963. godine, uprkos priznanju da je špijunirao za SAD, osuđen na smrt.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Dojče vele)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.