VOLIM DA SLUŠAM MUZIKU DOK SEČEM LEŠEVE! Ovako su se KAŠOGIJEVE UBICE spremale za zločin - sada je otkriveno SVE
Kašogi je brutalno ubijen, Foto: AP

NIJE ZABORAVLJEN

VOLIM DA SLUŠAM MUZIKU DOK SEČEM LEŠEVE! Ovako su se KAŠOGIJEVE UBICE spremale za zločin - sada je otkriveno SVE

- Ne činite to, ugušićete me - bile su zadnje Kašogijeve reči

Objavljeno:

U ponedeljak je objavljen uznemirujući transkript audio snimaka na kojem se čuje razgovor novinara Džamala Kašogija s pripadnicima saudijskog odreda smrti koji su ga prošle godine likvidirali u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Istraga Saudijske Arabije o ubistvu Kašogija nije otkrila naručitelja ubistva.

Turski list Sabah preneo je da su poslednje reči ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija upućene njegovim ubicama bile da mu ne prekrivaju usta pošto boluje od astme i mogao bi da se uguši.

Prema transkriptu snimka, član saudijskog tima kaže Kašogiju da mora da bude vraćen u Rijad zbog naloga Interpola, prenosi AP.

Takođe se čuje kako Saudijac pokušava da primora Kašogija da posalje svom sinu poruku u kojoj mu kaže da ne brine ako mu se ne bude javio.

Kašogi, novinar Washington Posta koji je živio u egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama, otišao je u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi dobio dokumente za venčanje koje je planirao, no tamo je ubijen i raskomadan.

Na jednom snimku čuje se razgovor Mahera Abdulaiza Mutreba, višeg saudijskog obaveštajnog službenika i telohranitelja saudijskog prestolonaslednika Muhameda bin Salmana, i dr. Salaha Muhameda Al-Tubaigija, čelnog čoveka Odelljenja za forenziku u saudijskoj obavještajnoj službi, koji se odvijao samo 12 minuta pre nego što je Kašogi stigao u konzulat.

Ovo je transkript:

Mutreb: Je li moguće da telo smestimo u torbu?

Al-Tubaigi: Ne. Preteško je. Oduvek radim s leševima. Znam kako ih treba izrezati. Iako, nikad nisam radio s toplim truplima, ali i s tim ću lako. Obično stavim slušalice na uši i slušam muziku kad režem leševe. Tokom postupka sipam kafu i pušim. Nakon što raskomadam telo, vi ćete delove tela staviti u plastične vreće, staviti ih u kofere i izneti iz zgrade.

Al-Tubaigi je potom rekao da niko od njegovih nadređenih ne zna šta namerava učiniti, kao ni da ga nema ko zaštititi. Na kraju razgovora Mutreb je pitao je li u konzulat stigla "životinja koju treba žrtvovati", nakon čega neidentikovani član odreda za smrt kaže: "Stigao je".

Ako je suditi po snimcima i reakcijama, Kašogija je u konzulatu dočekalo poznato lice nakon čega su novinara odvela u jednu od prostorija.

Mutreb je tada Kašogiju rekao da ga moraju vratiti u Rijad po nalogu Interpola.

- Ovde smo da vas odvedemo - rekao je Mutreb.

Kašogi je uzvratio da se protiv njega ne vodi nikakav postupak te da ga napolju čeka verenica. Na pitanje ima li telefon kod sebe, novinar odgovara da ima dva Ajfona.

Mutreb: Ostavite sinu poruku.

Kašogi: Šta da kažem svom sinu?

Mutreb: Napisaćete mu poruku. Hajdemo probati; pokažite nam.

Kašogi: Šta da napišem - 'vidimo se uskoro'?

Neidentifikovani član odreda za ubistvo: Skrati.

Mutreb: Napisatćeš nešto poput: 'U Istanbulu sam. Ne brini ako me nećeš uspeti kontaktirati'.

Kašogi : Ne bih trebao reći da sam otet.

Neidentifikovani član odreda za ubistvo: Skini jaknu.

Kašogi: Kako se ovakvo što može odvijati u konzulatu? Neću ništa napisati.

Neidentifikovani član odreda za ubistvo: Skrati.

Kašogi : Neću ništa napisati.

Mutreb: Napišite, gospodine Džamal. Požurite. Pomozite nam kako bismo mi mogli pomoći Vama jer, na kraju, odvešćemo Vas natrag u Saudijsku Arabiju, a ako nam ne pomognete, znate šta će se dogoditi.

Kašogi: Ovde je peškir. Jeste li me drogirali?

Al-Tubaigi: Uspavaćemo Vas.

Nakon što su ga drogirali, Kašogi im je rekao da mu je zatvaraju usta jer je astmatičar.

- Ne činite to, ugušićete me - bile su zadnje Kašogijeve reči.

Ubice su tada Kašogiju preko glave stavili plastičnu vreću nakon čega se ugušio. Na snimku se može čuti borba uboca s novinarom koji se guši, kao i njegov zadnji uzdah.

Potom se na snimku mogu čuti jezivi zvukovi obdukcijske testere kojom je Al-Tubaigi komadao telo ubijenog novinara. Ovaj zverski postupak trajao je otprilike pola sata.

Ostaci Kašogijevog tela još uvek nisu pronađeni. Turska je likvidaciju saudijskog novinara nazvala ubistvom s predumišljajem koje su vodile saudijske vlasti, dok saudijski vlastodršci to negiraju. Brane se da je Kašogi ubijen u akciji odmetnika.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.