DEVOJČICA IMA 11 GODINA I JEDNU ŽELJU - DA SE RAZVEDE! Zbog bolesne TRADICIJE, životi mnoge dece su uništeni!
Devojčice u Sudanu udaju jako rano, protiv njihove volje (ilustracija), Foto: AP

odvratna praksa u sudanu

DEVOJČICA IMA 11 GODINA I JEDNU ŽELJU - DA SE RAZVEDE! Zbog bolesne TRADICIJE, životi mnoge dece su uništeni!

U Sudanu, brak s maloletnicima normalan je deo kulture, najviše zbog tradicije ali i siromaštva

Objavljeno:

Ima 11 godina i najveća joj je želja da se razvede.

Mlada Sudanka Amel bila je u nižim razredima osnovne škole kad je 38-godišnji muškarac zatražio od njenog oca njenu ruku. Otac je prihvatio prosidbu i ona je trenutno venčana.

U Sudanu, brak s maloletnicima normalan je deo kulture, najviše zbog tradicije ali i siromaštva. Više od trećine devojčica uda se pre 18-e, a 12 posto njih prije 15-e godine života, prenosi CNN.

Prema zakonu te države iz 1991., deca mogu ući u brak kad dosegnu "zrelost", što smatraju da se događa već sa šokantnih 10 godina. To je ujedno i najniža legalna starost za brak u Africi.

Nedavni slučaj tinejdžerke Nure Husein, koja je ranije ove godine osuđena na smrt nakon što je ubila svog muža dok je pokušavao da je siluje, privukla je pažnju svetskih medija na problematiku venčavanja dece u Sudanu.

Sada u 19-oj, Nura je imala samo 15 godina kad su je prisilili na brak s muškarcem dvostruko starijim od nje.

Amal, koja još nije ni tinejdžerka, kaže kako ju je njen suprug kontinuirano zlostavljao, a uz nju ima još jednu suprugu koja s njima živi u kući.

- Užasno se ponašao prema meni, a kad me počeo premlaćivati svaki dan, uputila sam se u policiju - rekla je Amal za CNN.

Kad je počelo zlostavljanje, devojčica se obratila ocu za pomoć, ali je on vratio mužu. Najzad, Amal je pobegla uz pomoć prve supruge svog muža, koja se sažalila nad devojčicom. Doktor koji je pregledao našao je dokaze o vezivanju i zlostavljanju.

Iako je ovu priču već čuo, njen otac je plakao tokom intervjua.

- Dva puta se vraćala kući, dva puta. Bila je prestrašena, a ja sam je vratio nazad. Kajem se zbog toga - rekao je Amalin otac koji radi kao limar na ulici.

On odgaja šest ćerki, a kada su ga pitali zašto je pristao da uda jednu od njih s obzirom na njenu starost, kao glavne razloge naveo je tradiciju i čast.

- Kada sam mu dopustio da oženi moju ćerku, verovao sam mu da će brinuti o njoj, omogućiti joj da nastavi školovanje i poštovati je kako smo se i dogovorili. Ali otkrio sam da se to nije dogodilo. Tukao je, ponižavao i provocirao - rekao je.

Mnogi Sudanci dopuštaju venčanja njihovih mladih ćerki u pokušaju da izbegnu siromaštvo, nasilje ili porodičnu sramotu. Neudate devojke su često stigmatizovane, ali kako tvrde iz UNICEF-a, realnost je takva da devojke koje se udaju mlade mnogo češće postaju žrtve seksualnog, fizičkog i psihičkog nasilja.

Amalin otac tvrdi kako nije znao da brak u tim godinama može da ima takve posledice, ali takođertvrdi da ga to neće sprečiti da uda i svoje mlađe ćerke.

Sudanska se vlada 2015. priključila kampanji Afričke unije da se zaustave ovakvi brakovi na tom kontinentu. Godinu kasnije, isti poziv su dobili i od UN-a. Sudanski nacionalni savet za dobrobit dece je formulisao strategiju za napuštanje ove prakse, ali je reforma izazvala kontra mobilizaciju konzervativnih verskih grupa u zemlji i malo je učinjeno za implementaciju reforme.

Pozitivno je što postoji SEEMA centar, nevladina organizacija koja radi sa žrtvama koje su preživele rodno zasnovano nasilje. Sudan je pun zlostavljanih devojčica, a vrlo mali broj njih je dočekao da pravda bude zadovoljena.

Ipak, ova 11-godišnja devojčica koja se voli igrati s lutkama te pisati poeziju, uporna je u nameri da se razvede. Kada se razvod okonča, želi se vratiti u školu i ponovo družiti s prijateljicama.

Kad su je pitali koji savet bi dala drugim devojčicama koje su u sličnoj situaciji, rekla je:

- Budite hrabre. Žao mi je što ja nisam hrabrija.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.