OTKRIVENO U KOJOJ EVROPSKOJ ZEMLJI JE NAJSKUPLJI ALKOHOL: A najmanje ga plaćaju građani ove susedne države!
Ilustracija, Foto: AP

ZANIMLJIVI PODACI

OTKRIVENO U KOJOJ EVROPSKOJ ZEMLJI JE NAJSKUPLJI ALKOHOL: A najmanje ga plaćaju građani ove susedne države!

Na osnovu analize Evrostata, prosečna cena alkoholnih pića u najskupljim državama članicama EU je bila dva puta više od proseka cena u EU

Objavljeno: 10.09.2019. 12:11h
  • 1

Alkoholna pića u evropskom zemljama najskuplje plaćaju građani Islanda, a najjeftinije u Severnoj Makedoniji, pokazuju podaci Evrostata, prenosi portal A1on.

Kada je reč o zemljama EU, alkoholna pića su najskuplja u Finskoj, a najjeftinija u Bugarskoj i Rumuniji.

Na osnovu analize Evrostata, prosečna cena alkoholnih pića u najskupljim državama članicama EU je bila dva puta više od proseka cena u EU.

Kada se cene u državama uporede sa srednjom cenom alkoholnih pića u EU sa indeksom vrednosti 100, rezultati pokazuju da je 2018. godini cena žestokih pića, vina i piva bila najviša u Finskoj sa indeskom cene od 812, nakon čega slede Irska (177) i Švedska (152).

Cena alkoholnih pića na nivou EU u 2018. godini bila je najniža u Bugarskoj i Rumuniji, sa indeskom 74, nakon čega slede Mađarska (77), Češka (82) i Španija (84).

Na nivou cele Evrope, računajući i zemlje koje nisu članice EU, najniža cena alkoholnih pića zabeležana je u Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini, dok je najskuplja na Islandu i u Norveškoj.

U državama regiona najskuplje cene alkoholnih pića plačaju građani Grčke (132), Crne Gore (105) i Hrvatske (100), Srbije (84), Slovenije (92) i Albanije (99).

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media