AKT PREVARE IZVRŠNE VLASTI: Džonson se rešio parlamenta, ali su mu pre toga zadali TEŽAK UDARAC
Burna debata u parlamentu, Foto: EPA/UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT / HANDOUT

haos oko bregzita

AKT PREVARE IZVRŠNE VLASTI: Džonson se rešio parlamenta, ali su mu pre toga zadali TEŽAK UDARAC

Britanska vlada je i formalno suspendovala Parlament, poslavši poslanike kući u narednih pet nedelja usred krize oko Bregzita

Objavljeno:

Britanski parlament odbacio je predlog premijera Borisa Džonsona da raspiše izbore, glasajući rano jutros protiv tog predloga.

Da bi se raspisali izbori, parlamentu je bilo potrebno 434 glasova, odnosno dve trećine od 650 predstavnika u Donjem domu parlamenta, prenosi Rojters Toko glasanja, samo 293 njih je podržalo njegov predlog.

Džonson se založio za sklapanje sporazuma o razlazu sa Evropskom unijom na presudnom samitu u oktobru, pošto su poslanici drugi put glasali protiv njegovog predloga za održavanje vanrednih izbora.

- Ova vlada će izvršiti pritisak na pregovore o sporazumu, mada se spremamo i da odemo bez njega -rekao je Džonson u parlamentu, prenosi Rojters.

On je hteo da se održe izbore sredinom oktobra, pre samita Evropske unije 17. oktobra i pre roka kada bi Britanija trebalo da napusti evropski blok 31. oktobra.

- Idem na taj ključni samit 17. oktobra i bez obzira na to na koliko načina ovaj parlament namerava da mi veže ruke, nastojaću da postignem sporazum u nacionalnom interesu. Ova vlada više neće odlagati Bregzit - istakao je Džonson.

Britanska vlada je i formalno suspendovala Parlament, poslavši poslanike kući u narednih pet nedelja usred krize oko Bregzita.

Zakonodavno telo je zvanično suspendovano formalnom ceremonijom u Domu lordova, ali tek pošto je predsedavajući Donjeg doma Džon Berkau izrazio svoje nezadovoljstvo rečima da mnogi smatraju da je to "akt prevare izvršne vlasti, prenosi AP.

Poslanici će se vratiti u Parlament 14. oktobra, nešto više od dve nedelje pre nego što Britanija treba da napusti Evropsku uniju 31. oktobra.

Opozicija optužuje premijera Borisa Džonsona da pokušava da zaustavi zakonodavce da prouče njegov plan za Bregzit.

Kako se navodi, ovo je prvi put posle više od 70 godina da je britanska vlada suspendovala Parlament.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.