Ilegalnom prodajom kulturne baštine Islamska država zarađuje 200 miliona dolara!

internet aukcije

Ilegalnom prodajom kulturne baštine Islamska država zarađuje 200 miliona dolara!

Turski zvaničnici nisu bili dostupni za komentar o ruskim navodima, dok su iz eBay poručili kako proveravaju navode iz pisma
Objavljeno:

U turskom Gaziantepu ukradene stvari prodaju na ilegalnim aukcijama, a potom ih dobijaju kolekcionari iz raznih zemalja sveta. Islamska država u Siriji i Iraku godišnje zaradi između 150 i 200 miliona dolara od ilegalne trgovine kulturnim blagom, antikviteta i arheološkog blaga, otkrio je ruski veleposlanik pri Ujedinjenim nacijama u pismu objavljenom u četvrtak. Izvršili su genocid jedne istorije. Evo kako danas izgleda razrušena Palmira! (VIDEO) - Oko 100.000 kulturnih objekata od globalnog značaja, uključujući i 4.500 arheoloških nalazišta, od kojih se devet nalazi na popisu svetske baštine su pod kontrolom Islamske države u Siriji i Iraku - napisao je veleposlanik Vitalij Čurkin u pismu Veću sigurnosti UN.

Čurkin navodi kako ISIL od prodaje kulturnog i arheološkog blaga godišnje zaradi između 150 i 200 miliona dolara, dodavši kako se oteti antikviteti uglavnom krijumčare preko turske teritorije. - Glavni centar za krijumčarenje predmeta kulturne baštine je turski grad Gaziantep, gde se ukradene stvari prodaju na ilegalnim aukcijama, a zatim preko razgranate mreže antikviteta na domaćem i stranom tržištu - napisao je Čurkin. Ruski veleposlanik je napisao kako se deo nakita, kovanica i ostalih opljačkanih stvari prenosi u turske gradove Izmir, Mersin i Antaliju gde kriminalne grupe proizvode lažne dokumente za njihovo poreklo.
- Njih potom dobijaju kolekcionari iz raznih zemalja sveta, uglavnom putem internet aukcija, specijalizovanih internet prodavaonica ili eBay - rekao jer Čurkin. Turski zvaničnici nisu bili dostupni za komentar o ruskim navodima, dok su iz eBay-a poručili kako proveravaju navode iz pisma. - Trenutno smo u potrazi za tvrdnjama iz ovog pisma. EBay nema nikakav interes da se nedopušteni oglasi kulturnih ili istorijskih dobara pojavljuju na našim platformama - poručili su iz eBay-a. Rusko-turski odnosi su zategnuti otkako je Turska oborila ruski avion u blizini sirijske granice u novembru prošle godine. (Espreso.co.rs / 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.