NOVI UDARAC ZA PREMIJERA! Izglasan zakon protiv Bregzita bez dogovora, Džonson traži izbore
Boris Džonson, Foto: EPA/IAN LANGSDON

OBRT

NOVI UDARAC ZA PREMIJERA! Izglasan zakon protiv Bregzita bez dogovora, Džonson traži izbore

Premijer Boris Džonson je odmah otvorio raspravu o predlogu da vanredni izbori budu raspisani za 15. oktobar

Objavljeno:

Britanski poslanici podržali su večeras predlog zakona za sprečavanje Bregzita bez dogovora, što bi moglo da primora premijera Borisa Džonsona da raspiše vanredne izbore. U četvrtak će o zakonu raspravljati Dom lordova.

Donji dom je sa 327 glasova "za" i 299 "protiv" glasao za zakon koji Borisa Džonsona obavezuje da od Evropske unije zatraži produženje roka za Bregzit do 31. januara 2020. godine, osim ako parlament ne odobri novi sporazum ili ako do 19. oktobra ne glasa za izlazak bez dogovora s Unijom.

Premijer Boris Džonson je odmah otvorio raspravu o predlogu da vanredni izbori budu raspisani za 15. oktobar.

"Postoji samo jedan put napred. Izbori moraju da budu održani u utorak, 15. oktobra, da ljudi mogu da odluče ko će u njihovo ime da pregovara sa Evropskom unijom", rekao je Džonson.

"Danas je parlament glasao da se zaustave bilo kakvi ozbiljni pregovori. Ova zemlja će napustiti EU 31. oktobra bilo kako bilo. Mislim da je veoma tužno što su poslanici ovako glasali", poručio je Džonson.

Inače, zakon koji je usvojio Donji dom biće poslat na odlučivanje u Dom lordova, gde su zagovornici Bregzita pripremili više od 100 amandmana u nameri da opstruišu usvajanje zakona.

Ukoliko Dom lordova usvoji neke od amandmana na predloženi zakon, o njima će morati da odlučuju i poslanici Donjeg doma.

Tek kada prođe sve faze glasanja, predloženi zakon može da dobije kraljičino odobrenje i konačno bude proglašen zakonom.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.