POLITIČKI HAOS U VELIKOJ BRITANIJI: Boris Džonson pretrpeo STRAHOVIT PORAZ, mogući i izbori! Uzrok: BREXIT!
Boris Džonson, Foto: Beta/Tamino Petelinsek Sta

nesuglasice

POLITIČKI HAOS U VELIKOJ BRITANIJI: Boris Džonson pretrpeo STRAHOVIT PORAZ, mogući i izbori! Uzrok: BREXIT!

Parlament će se o odlaganju Bregzita, odnosno izlasku iz EU bez sporazuma izjasniti sutra

Objavljeno:

Britanski premijer Boris Džonson pretrpeo je večeras veliki poraz u parlamentu pošto su pobunjenici među njegovim torijevcima i opozicioni poslanici glasali za preuzimanje kontrole nad izlaskom Velike Britanije iz Evropske unije.

Britanski parlament odobrio je pokretanje postupka za usvajanje zakona kojim bi se sprečio izlazak Velike Britanije iz EU bez dogovora.

Za ovaj predlog glasalo je 328 poslanika, dok je 301 bio protiv.

Parlament će se o odlaganju Bregzita, odnosno izlasku iz EU bez sporazuma izjasniti sutra.

Džonson, koji se zalagao za izlazak zemlje iz EU 31. oktobra sa ili bez sporazuma, odmah je najavio da će raspisati vanredne izbore, prenosi AP.

On je rekao da su izbori jedini način da se izađe iz novonastale krize, ako ga poslanici primoraju da zatraži odlaganje Bregzita.

"Ne želim izbore, ali ako poslanici sutra budu glasali za zaustavljanje pregovora i prisile na još jedno besmisleno odlaganje Bregzita, koje može godinama da traje, onda će to biti jedini način da se ovo reši", rekao je Džonson.

On je dodao da će već večeras preuzeti prvi korak kojim će zatražiti od poslanika da odobre raspisivanje vanrednih izbora.

Džonson je takođe izjavio da je parlament "na ivici da uništi bilo kakav dogovor" koji bi njegova vlada mogla da postigne sa EU o uslovima za izlazak Velike Britanije iz tog bloka.

Rekao je i da ne želi nove izbore, ali da će ih raspisati kako bi birači mogli da odluče ko će da vodi pregovore o Bregzitu.

Bi-Bi-Si javlja da su svih 21 poslanika iz vladajuće Konzervativne partije, koji su glasali za pokretanje postupka za usvajanje zakona kojim bi se sprečio izlazak Velike Britanije iz EU bez dogovora, izbačeni iz partije.

Među njima su i bivši ministar finansija Filip Hamond i unuk Vinstona Čerčila, bivšeg premijera Velike Britanije, Nikolas Soums.

Džonson je danas izgubio većinu u parlamentu kada je jedan od njegovih konzervativaca prešao u proevropsku Uniju liberalnih demokrata.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.